Antrajame etape "Vėtros" laukia "Legia" © Eurofootball.lt
Vilniaus "Vėtros" klubas sekmadienį tęsia pasirodymą UEFA Intertoto taurėje ir pradeda antrąjį etapą. Praėjusių metų Lietuvos "A lygos" bronzos medalininkai susitiks su neseniai pasibaigusiose Lenkijos pirmenybėse trečią vietą užėmusiu, tačiau rimtų ambicijų turinčiu vienu garsiausių lenkų klubu Varšuvos "Legia".

Vilniaus "Vėtros" stadionas
Teisėjas – Mario Vlk (Slovakija)
Vilniaus "%c00123" – Varšuvos "%c00340"
(Rungtynių pradžia - 19:00. Tiesioginė transliacija per 5 kanalą)

Su Lenkijos klubais Europos taurėse Lietuvos ekipoms teko susitikti du kartus, ir abu kartus patirti įtikinami pralaimėjimai. 2000 metais Vilniaus "Žalgiris" UEFA Taurės varžybose susitiko su Chožuvo "Ruch" ir nors namuose sugebėjo laimėti 2-1, išvykoje žalgiriečiai patyrė triuškinančią nesėkmę net 0-6. 2003 metais taip pat UEFA Taurės turnyre Klaipėdos "Atlantas" žaidė su Grodzisko "Groclin" klubu ir pralaimėjo 0-2 išvykoje bei 1-4 namuose.

Prieš daugiau nei 90 metų lenkų armijos įkurtas Varšuvos "Legia" klubas dalyvavo Lenkijos čempionate nuo jo pradžios ir yra aštuonis kartus tapęs Lenkijos čempionu, iš jų du kartus šiame amžiuje – 2002 ir 2006 metais. Daugiau kartų Lenkijos čempionatą už "Legia" yra laimėję tik Žabžės "Gornik" ir Chožuvo "Ruch" klubai, kurie čempionais tapo po 14 kartų, tačiau nei vieno iš jų neiškovojo per paskutinius du dešimtmečius.

Tarp "Legia" trofėjų taip pat yra 12 kartų laimėta Lenkijos taurė, tris kartus Lenkijos Supertaurė, vieną kartą Lenkijos lygos taurė. Varšuvos klubas per savo istoriją taip pat yra kartą (1970 m.) pasiekęs Europos Čempionų taurės (dabartinės Čempionų lygos) pusfinalį ir du kartus patekęs į ketvirtfinalį (1971 ir 1996 m.), tokius pasiekimus pakartojęs ir Europos Taurių laimėtojų taurės turnyre.

Tačiau praėjusį sezoną vienintelis Lenkijos sostinės klubas aukščiausioje šalies lygoje nuvylė savo sirgalius. Čempionų titulą gynusi komanda turėjo tenkintis bronzos medaliais Lenkijos čempionate ir į priekį praleido Lubino "Zaglebie" bei Belchatowo "GKS". Taurės varžybose "Legia" iš kovos pasitraukė jau šešioliktfinalyje, Čempionų lygos trečiajame atrankos etape pralaimėjo Donecko "Shakhtar" klubui, o UEFA Taurės pirmajame etape – Vienos "Austria" ekipai.

Po sezono komandą už rekordinę Lenkijos lygai sumą paliko į Londono "Arsenal" perėjęs vartininkas Lukašas Fabianskis, taip pat dar penki žaidėjai, o atvyko būrys naujokų. Manoma, kad kitą sezoną "Legia" biudžetas turėtų siekti 35-40 milijonų zlotų (32-36 milijonai litų).

Į Vilnių atvykusioje "Legia" ekipos sudėtyje – ispanas, slovakas, trys brazilai, du serbai, vienas legionierius iš Zimbabvės. Tarp dešimties lenkų yra ir Lenkijos rinktinės gynėjas Gžegožas Bronovickis. Šeši žaidėjai liko Lenkijoje, tarp ir jų komandos naujokai puolėjas iš Zimbabvės Takesure Chinyama, nigerietis Martinsas Ekwueme, iš "Bolton" atvykęs lenkas Blažejus Augustynas.

Tiesa, Varšuvos komanda dar tik ruošiasi Lenkijos čempionato sezonui ir sužaidė vos trejas draugiškas rungtynes – įveikė Sosnowieco "Zaglebie", Grodzisko "Groclin" ir Gdansko "Lechia". Kadangi Intertoto taurėje "Legia" kovas pradeda nuo antrojo etapo, susitikimas su "Vėtra" lenkams bus pirmosios oficialios rungtynės naujame sezone. Tačiau ekipos vyriausiasis treneris, buvęs Lenkijos rinktinės ir Pamplonos "Osasuna" žaidėjas Janas Urbanas buvo nusiteikęs siekti pergalės ir pažymėjo komandinės dvasios svarbą.

"Man nesvarbūs "Vėtros" rezultatai. Šiose rungtynėse mes favoritai, ir galvoju tik apie pergalę, nors gerbiu "Vėtros" komandą. Žaisime atakuojančia taktika, nes esame "Legia" – turime pulti, o ne ginti savo vartus. Komanda atrodo susitelkusi, mums pavyko pagerinti atmosferą. Su žaidėjais sugebėjome rasti bendrą kalbą, o net geriausias žaidėjas yra niekas be komandos draugų. Pergalės raktas yra komanda ir turime būti vieningi", - sakė J.Urbanas.

Lenkijos klubas neblogai turėtų būti pažįstamas dabartiniam "Vėtros" strategui Donatui Vencevičiui, kuris Lenkijoje praleido tris savo karjeros metus – buvęs Lietuvos rinktinės saugas atstovavo Varšuvos "Polonia" ekipai, taip pat žaidė ir Lečno "Gornik".

Tačiau treneriui labiau rūpėti turėtų ne varžovų, o savo auklėtinių žaidimas, nes komanda per paskutines dvi rungtynes patyrė dvi nesėkmes. Vilniečiai Velse dramatiškai pralaimėjo atsakomąsias Intertoto taurės pirmojo etapo rungtynes "Llanelli" klubui rezultatu 3-5, o po trijų dienų patyrė nesėkmę Baltijos lygos ketvirtfinalio susitikime su "Ventspils" rezultatu 2-4.

Vis dėlto nepaisant praleistų net devynių įvarčių didžiausias galvos skausmas "Vėtros" treneriams yra atakos smaigalyje, kur ne itin rezultatyviai rungtyniauja puolėjai.

D.Vencevičiaus teigimu, komandai mače prieš "Ventspils" atsiliepė ir žaidėjų nuovargis: "Galbūt pritrūko jėgų, atsiliepė žaidėjų nuovargis. Po dramatiškų Intertoto rungtynių namo grįžome tik pirmadienio vakare, o jau antradienio ankstyvą rytą turėjome vykti į Latviją. Atsakingos rungtynės kas trys dienos, nėra kada pailsėti. Todėl trūko šviežumo, ypač atakuojant. Turim problemų puolime, įvarčius vėl įmušė saugai, puolėjų indėlio trūksta. Bet svarbiausia, kad mače su "Ventspils" demonstravom gerą žaidimą, tik pritrūko sėkmės. Buvo gera repeticija prieš mačą su "Legia"."

Geros naujienos "Vėtros" stovykloje yra tai, kad artėjant rungtynėms su "Legia" po traumų pasveiko beveik visi pagrindinės sudėties žaidėjai, išskyrus gynėją Algį Jankauską. Baltijos lygos mače Latvijoje žaidė ir nuo balandžio dėl atsinaujinusios kelio traumos nerungtyniavęs patyręs vartininkas Vaidas Žutautas, kurio sugrįžimas turėtų būti rimta paspirtis komandai.

Po traumos jau įsižaidžia sezono pradžią praleidęs vienas "Vėtros" lyderių saugas iš Makedonijos Dejanas Milošeskis, tačiau dėl neapgalvoto poelgio pirmosiose rungtynėse su "Llanelli" ir gautos raudonos kortelės Vilniaus komandai negalės padėti Darvydas Šernas, kuris buvo įgavęs gerą sportinę formą ir yra vienas iš nedaugelio tikrų "Vėtros" krašto saugų. Taigi D.Vencevičiui gali tekti brazilą Lima Severino kiek atitraukti į saugų grandį, o D.Milošeskis būtų pastumtas į priekį ir puolime padėtų Vitaliui Stankevičiui.

Numanomos startinės sudėtys

"Vėtra": V.Žutautas; Usačiov, Budimir, Skerla, Pedro; Severino, Božinovski, Milošeski, Panka, E.Juška; V.Stankevičius

"Legia": Mucha; G.Bronowicki, Choto, Astiz, Wawrzyniak; Radović, Vuković, Roger, Edson; Grzelak, Grosicki.