VRM pripažino nepakankamą pasiruošimą © Eurofootball.lt
Pirmadienį Vidaus Reikalų Ministerija išplatino pareiškimą spaudai, kuriame pripažįstama, jog policija ir specialiosios pajėgos nepakankamai įvertino Varšuvos "Legia" sirgalių keliamą pavojų ir netinkamai pasiruošė rungtynėms, tuo pačiu pažymėdama, jog ir "Vėtra" nesiėmė visų būtinų saugumo priemonių.

Skelbiame pareiškimo tekstą:

Vakar Vilniuje per UEFA „Intertoto“ taurės antrojo etapo futbolo rungtynes tarp Vilniaus „Vėtros“ ir Varšuvos „Legia“ komandų įsisiautėjusius sirgalius pavyko sutramdyti tik panaudojus Viešojo saugumo tarnybos (VST) pajėgas.

Išanalizavusi policijos ir Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų pateiktą informaciją, vidaus reikalų ministerija konstatavo, kad viešąją tvarką rungtynių metu privalėjusi užtikrinti policija tinkamai neįvertino galimų incidentų grėsmės ir nepakankamai pasirengė viešosios tvarkos užtikrinimui. Nors iš anksto buvo žinoma, kad į rungtynes atvyks keli tūkstančiai agresyviai nusiteikusių sirgalių iš Lenkijos, papildomų pajėgų policija paprašė tik kilus neramumams. Vidaus reikalų ministro Raimondo Šukio nurodymu, į „Vėtros“ stadioną buvo atsiųsta 180 VRM pavaldžios Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų iš Vilniaus ir Kauno dalinių. Įsisiautėjusių futbolo sirgalių iš Lenkijos raminimas užtruko apie pusvalandį, tačiau per incidentą sunkių pasekmių išvengta. Neramumų metu buvo sulaikyta 30 sirgalių iš Lenkijos. Kiti įsisiautėję sirgaliai buvo pašalinti iš stadiono profesionaliais ir kiek įmanoma taikiais Viešojo saugumo tarnybos pareigūnų veiksmais. Dalis jų išvyko į Lenkiją, kitus policijos ir VST pareigūnai palydėjo iki nakvynės vietų. Iš viso į šias rungtynes buvo atvykę apie 3000 sirgalių iš Lenkijos.

VRM įsitikinimu, Viešojo saugumo tarnybos pajėgų įsikišimo nebūtų prireikę, jeigu futbolo rungtynes organizavęs Vilniaus futbolo klubas „Vėtra“ iš anksto būtų tinkamai pasirūpinęs rungtynių saugumu ir užtikrinęs, kad į stadioną nepatektų asmenys, turintys į masinius renginius draudžiamų įsinešti daiktų (akmenų, petardų, plytų, alaus butelių). VRM kreipėsi į futbolo klubą „Vėtra“ ir Lietuvos futbolo federaciją, prašydama ateityje imtis visų priemonių, kad rungtynių saugumas būtų garantuotas.

Už viešąją tvarką atsakingam Policijos departamentui VRM nurodė išanalizuoti incidento priežastis bei policijos veiksmus tramdant futbolo sirgalius ir imtis visų įmanomų priemonių, kad pasirengimas užtikrinti viešąją tvarką masinių renginių metu būtų vykdomas bei koordinuojamas tinkamai ir laiku.