A.Liubinskas: "Tikimės trečias kartas nemeluos" © Eurofootball.lt
Artėjant Lietuvos nacionalinės rinktinės rungtynėms su Škotija ir Farerų salomis Lietuvos futbolo federacijoje antradienį buvo spaudos konferencija, kurioje dalyvavo LFF prezidentas Liutauras Varanavičius, rinktinės treneris Algimantas Liubinskas ir rinktinių direktorius Robertas Tautkus.

L.Varanavičius vylėsi, jog nepaisant vykstančių kitų sporto renginių bent didžioji dalis LFF rinktinės abonementus turinčių žmonių kitą trečiadienį, rugsėjo 12 dieną Kaune, atvyks pažiūrėti lietuvių susitikimo su Farerų salomis.

"Turime pardavę apie 3,5 tūkstančio abonementų, tad manau bent 2,5 tūkstančio iš jų ateis. Be to planuojame pakviesti vaikų ir iš futbolo mokyklų, kaip tai buvo mače su Gruzija. Tikimės, kad palaikymas stadione bus, o toliau viskas priklausys nuo rinktinės trenerių ir žaidėjų. Federacijos tikslas buvo sudaryti geriausias sąlygas pasiruošimui, ir manau tos sąlygos yra", - sakė LFF prezidentas.

Lietuvos rinktinės vyriausiasis treneris A.Liubinskas apgailestavo, kad nemažai žaidėjų negalėjo pradėti pasiruošimo svarbioms atrankos varžyboms dėl rungtynių savo klubuose.

"Pirmiausia gaila, kad grupė žaidėjų pasiruošimą pradeda dviem dienom vėliau – jei mes pradėjome ruoštis pirmadienį, tai kai kurie žaidėjai galės pradėti tik nuo trečiadienio. Nežinau, sąmoningai ar nesąmoningai, bet škotai mačą "Hearts" klubui padarė pirmadienį. Džiugu bent tai, kad įvartį mušė Velička. Danilevičius būtų galėjęs atvykti nebent tuo atveju, jei būtų ėjęs į konfliktą su klubu, nes jam taip pat teko žaisti pirmadienį", - aiškino treneris.

A.Liubinskas nuogąstavo, jog mažėja sveikų žaidėjų puolimo grandyje - traumas patyrė Tomas Radzinevičius, Robertas Poškus, prisibijoma ir dėl Edgaro Jankausko sveikatos.

"Prognozė tokia, kad šeštadienį su škotais tikrai žaisti negalės Robertas Poškus, o kaip toliau žiūrėsime. Mėgino jis rungtyniauti klube, bet mūsų gydytojas apžiūrėjo ir sakė, jog yra problemų su Achilo sausgysle, baisu, kad ji nenutrūktų. Nerimaujame dėl Edgaro Jankausko, jis treniruojasi, lyg ir viskas gerai, bet turi problemų su kirkšnimi. Tikimės, kad jis padės komandai nors kėlinį", - išreiškė viltį strategas.

"Kadangi iš rikiuotės iškrito Poškus, į komandą iš karto kviesime ir Beniušį, nes norime turėti 20 žaidėjų. Savėnas pakviestas todėl, kad Radzinevičius paskutinėse rungtynėse gavo rimtą traumą. Žvirgždauskui su turkmėnais davėme pailsėti, nes jį puikiai žinome. Tai buvo draugiškas mačas ir norėjome pažiūrėti, kaip atrodo Alunderis, Zelmikas, nes paprastai tokių galimybių anksčiau nelabai turėjome", - pasakojo A.Liubinskas.

"Kaip nekeista, Lietuvoje šiuo metu praktiškai neturime krašto gynėjų. Vidurio gynėjus tenka statyti į krašto poziciją. Galbūt kas nors užaugs iš jaunimo rinktinės, tačiau šiuo metu yra krašto gynėjų deficitas. Klimavičius nėra krašto gynėjas, turime tik Stankevičių, Paulauską, o daugiau konkurencijos nėra. Iš vartininkų tik Grybauskas ir Rapalis žaidžia, tačiau jie žaidžia žemesniame lygyje, be to jie neturi tokios patirties rinktinėje kaip Karčemarskas, kuris nors ir yra atsarginis klube, tačiau su rinktine jau yra sužaidęs vieną atrankos ciklą", - vardijo rinktinės problemas treneris.

"Norėtųsi, kad įvyktų daugiau pasikeitimų dėl traumų, norėtųsi, kad tiesiog galėtume atsirinkti žaidėjus pagal jų pasiruošimą. Į Škotiją vešimės 18 žaidėjų ir tris vartininkus dėl atsargos, nes jau buvo atvejis Lenkijoje, kai vienas vartininkas patyrė traumą ir teko skubiai kviestis kitą", - kalbėjo A.Liubinskas.

Trečiuoju vartininku į rinktinę vietoje Marijampolės "Sūduvos" vartų sargo Sauliaus Klevinsko pakviestas Vilniaus "Žalgirio" vartininkas Marius Rapalis.

A.Liubinskas dėl to kaltino provincialų mastymą: "Kaimo psichologija. Užuot važiavęs į rinktinę. jis klubo vadovų buvo pastatytas žaisti dublerių rungtynes. Kai sužinojome, pasakėme – tegu ir laiko. Užtat pasikvietėme Marių Rapalį, kuris tikrai nėra blogesnis, gal net geresnis, tačiau į Klevinską žiūrėjome su perspektyva. Tokį "provincijos sindromą" matėme ir jaunimo rungtynėse su austrais, kai iš aikštės buvo išvarytas "Sūduvos" žaidėjas ir komanda prarado šansus kovoti dėl pergalės. Bet nieko nepadarysi, reikia augti."

Treneris taip pat negailėjo kritikos sau ir žaidėjams dėl nesugebėjimo nusiteikti draugiškoms rungtynėms su Turkmėnistanu.

"Rungtynės su turkmėnais parodė, kad mums nepavyko nuteikti komandos rimtai kovai. Peržiūrėjome analizę – tarp kai kurių žaidėjų, ypač gynybos linijoje, buvo absoliuti anarchija ir nenusiteikimas. Pavardžių minėti nenoriu, nes turime komandą, tačiau galiu pasakyti, kad taip galima žaisti nebent kieme. Netinkamas nusiteikimas buvo jaučiamas jau prieš rungtynes. Šiuo atveju gerai, kad neįvertinus varžovų mūsų meistriškumas leido laimėti, tai rodo bent tam tikrą meistriškumą. Tačiau aišku, jog tai kas buvo nėra toleruotina", - tikino A.Liubinskas.

Pereidamas prie varžovų, treneris pripažino, kad Škotijos rinktinė turi nemažai pranašumų, tačiau teigė, jog varžovai yra gerai pažįstami ir sėkmingai apsigynus bei įmušus įvartį atsirastų gerų šansų pasiekti bent lygiąsias.

"Škotai – rimtas priešininkas, kuris turi psichologinį pranašumą, nes laimėjo prieš mus išvykoje ir žaidžia namie. Jie galbūt žaidžia geresniuose klubuose, tačiau mes juos atidžiai išnagrinėjome, turime vaizdo santraukas, kurias pateiksime komandai. Manau, kad žaidėjai visa tai priims rimčiau, nei buvo su turkmėnais. Bandysime gerai apsiginti, kontratakuoti ir pasiekti įvartį. Manau, kad tada būtų didelė tikimybė iškovoti bent tašką, nes nemanau, kad jiems pavyktų įmušti daugiau."

A.Liubinskas aiškiai davė suprasti, jog mače su Farerų salomis tenkintų tik pergalė, ir sakė oponentų gretose nematantis jokių taktinių ypatumų: "Farerų salų komanda nėra ryški, truputį silpnesnė už turkmėnus. Tačiau reikalingas nusiteikimas, reikalinga pergalė "mirk-gyvenk". Niekas nesupras, tame tarpe ir mes patys, jei nelaimėsime. Kitos minties net nėra – privalome laimėti. Atvirai kalbant, apie jų komandą nelabai yrą ką kalbėti. Pagrindinis dalykas bus sugebėjimas įveikti sutankintą gynybą. Su San Marinu ir Farerų salomis išvykose jau turėjome vargo. Bet kokiu atveju norime žiūrovų palaikymo ir norime parodyti futbolą."

Rinktinės tikslas yra per artimiausias dvejas rungtynes iškovoti bent keturis taškus. Lietuvos rinktinės strategas išreiškė viltį, jog iš trečio karto Škotijoje pagaliau pavyks pasiekti išvengti neigiamo rezultato.

"Nemanau, kad būtų blogai, jei iškovotume keturis taškus. Galima prisiminti, kad paskutiniai du mūsų susitikimai Škotijoje vyko gana apylygiai ir tik tam tikrais epizodais pritrūko sėkmės. Yra prietaras, jog "trečias kartas nemeluoja", galbūt taip ir bus, norėtume tuo tikėti. Daugelyje šalių iš varžovų esame atėmę taškus, bet Škotijoje iki šiol dar nebuvo pavykę, tokio džiaugsmo neturėjome", - baigė treneris.

Lietuvos rinktinė trečiadienį Vilniuje surenks dar dvi treniruotes, o rugsėjo 6 dieną išvyks į Škotiją, kur šeštadienį Glazgo "Hampden Park" stadione 17 valandą susitiks su Škotijos reprezentacine ekipa.