Gana ir Gvinėja žengė į kitą etapą © Eurofootball.lt
Pirmadienį Ganoje vykstančiame Afrikos Nacijų Taurės turnyre pasibaigė kovos A grupėje. Joje šeimininkai iškovojo trečiąją pergalę ir užtikrintai žengė ketvirtfinalį, tuo tarpu Gvinėja sužaidusi lygiosiomis irgi pasekė jiems įkandin.

Gana 2 – 0 Marokas
26‘ [1 – 0] Michael Essien
45‘ [2 – 0] Sulley Ali Muntari

Mačas prasidėjo aktyviai ir abidvi komandos nestokojo veiksmų kurti progas. 15-ąją minutę labai pavojingą baudos smūgį atliko saugas Sulley Ali Muntari, bet jo kamuolį skriejusį į viršutinį vartų kampą atrėmė vartininkas Lamiras Lamyaghri.

Vis tik „juodosioms žvaigždėms“ pavyko išsiveržti į priekį sužaidus 26 minutes. Baudos smūgio iš tolimos distancijos stojo realizuoti S.Ali Muntari, tačiau Maroko futbolininkai tikėjęsi galingo smūgio, suklydo, ir „Portsmouth“ saugas atlikęs perdavimą į baudos aikštelę surado „Chelsea“ klubo narį Michaelą Essieną, kuris pirmuoju lietimu nukreipė kamuolį į tinklą.

Po trijų minučių marokietis Hichamas Aboucheroune atliko baudos smūgį, ir gynėjas Johnas Paintsilas galva pasiuntė į į savo vartų tinklą, bet jų laimei įvartis įskaitytas nebuvo. Pačioje pirmojo kėlinio pabaigoje dar vadinami „Afrikos brazilai“ padvigubino savo pranašumą.

Šį kartą M.Essienas buvo asistento vaidmenyje, kai prasitempęs kamuolį iš aikštės vidurio perdavė jį S.Ali Muntari, ir šis tiksliu smūgiu kaire koja nuginklavo kiek prastai šioje situacijoje sužaidusį Maroko rinktinės vartininką.

Po pertraukos Gana ir toliau diktavo savo žaidimo sąlygas. Stiprus M.Essieno smūgis iš už baudos aikštelės prieigų buvo kiek netikslus, o taip pat savo šansais nepasinaudojo Asamoah Gyanas, M.Essienas, Junioras Agogo, Quincy Owusu-Abeyie ir S.Ali Muntari.

Marokui, kuris turnyrą pradėjo įspūdinga pergale prieš Namibiją rezultatu 5-1, Afrikos Nacijų Taurės pabaiga susiklostė tiesiog tragiškai. Antrajame kėlinyje jiems tik kartą pavyko pataikyti į vartų stačiakampį, o galiausiai po dviejų iš eilės pralaimėjimų pasitraukti iš tolimesnės kovos čempionate.

Gvinėja 1 – 1 Namibija
62‘ [1 – 0] Souleymane Youla
80‘ [1 – 1] Brian Guilbert Brandell

Gvinėjai, kuriai šiame mače Maroko nesėkmės atveju būtų užtekę ir taško, drąsiai pradėjo rungtynes. Jau pačią pirmąją minutę po Fode Mansare „skerso“ iš kairiojo krašto nestabdydamas kamuolio greta vartų jį pasiuntė Ismaelis Bangoura.

Po penkių minučių Namibijos vartų sargas Athielis Mbaha puikiai sureagavo į varžovo Daouda Jabi atliktą baudos smūgį. Vis tik pirmame kėlinyje geriausią šansą turėjo būtent Nambija. Po Briano Brendelio perdavimo Muna Katupose iš vos kelių metrų galva siuntė kamuolį virš vartų.

Kitoje aikštės pusėje darbo turėjo Gvinėjas vartininkas, kai atmušė Mamadou Dioulde Baho smūgį. Po kontratakos Nambijos žaidėjas Collinas Benjaminas mušė kiek pro šalį, o 40-ąją minutę Gvinėja neišnaudojo auksinės progos. Po „Toulouse“ saugo F.Mansare perdavimo puolėjas Souleymane`as Youla būdamas idealioje pozicijoje susimovė ir pataikė į virpstą.

Antrame kėlinyje abidvi komandos apsikeitė tolimais, bet netiksliais „šūviais“. Prabėgus kiek daugiau nei valandai Gvinėjai galiausiai pavyko pralaužti ledus. Po tikslaus M.Dioulde Baho perdavimo Y.Youla šį kartą smūgiavo patikimiau ir tiksliai į tolimąjį vartų kampą.

Gvinėja, kuri šiek tiek per anksti patikėjo pergale, likus žaisti 10 minučių buvo priversta trauktis kamuolį iš savų vartų. Saugas B.Brendellis individualiu meistriškumu prasiveržė dešiniuoju kraštu ir nukreipė kamuolį į kairįjį vartų kampą, nepalikdamas jokių šansų vartininku Kemoko Camara.

Galutinė A grupės turnyrinė lentelė:

1. Gana 3 3 0 0 5-1 9
2. Gvinėja 3 1 1 1 5-5 4
3. Marokas 3 1 0 2 7-6 3
4. Namibija 3 0 1 2 2-7 1