"Liverpool", "Roma" ir "Schalke" pergalės Čempionų Lygoje © Eurofootball.lt
Antradienį po žiemos pertraukos į Europos stadionus grįžo UEFA Čempionų lyga ir buvo sužaistos pirmosios ketverios aštunfinalio rungtynės. Pergales namuose iškovojo "Inter" ekipą dramatiškai palaužęs "Liverpool", taip pat "Roma" ir "Schalke", o "Chelsea" dvikova išvykoje su "Olympiacos" baigėsi be įvarčių.

Bene labiausiai lauktoje antradienoje dvikovoje susitiko praėjusių metų Čempionų lygos finalininkas "Liverpool" ir Italijos čempionas Milano "Inter". Abiejų komandų gretose žaidė būrys legionierių - "Inter" startinėje sudėtyje turėjo vos vieną italą, o "Liverpool" tik du anglus.

"Anfield" stadiono šeimininkai pradėjo susitikimą agresyviau ir pirmąją realią progą turėjo Dirkas Kuytas, kurio galva smūgiuotą kamuolį virš skersinio nukreipė "Inter" vartininkas Julio Cesaras. Tačiau be šio epizodo pirmasis kėlinys išsiskyrė nebent tuo, kad svečiai iš Italijos liko dešimtyje - arbitras Frankas De Bleeckere nepagailėjo skandalingojo gynėjo Marco Materazzi ir jau per pirmą pusvalandį parodęs jam dvi geltonas korteles privertė palikti aikštę.

Visgi "Inter" ilgą laiką sėkmingai gynėsi ir gerą šansą "Liverpool" gavo tik kai kamuolys po Patricko Vieira atšoko Fernando Torresui, šis įsiveržė į baudos aikštelę ir smūgiavo į tolimąjį vartų kampą, bet pirštų galais kamuolį šalia virpsto nukreipė J.Cesaras. "Liverpool" pakėlus kampinį progos įmušti galva neišnaudojo suomis Sami Hyypia.

Šeimininkams nesisekė palaužti varžovų pasipriešinimo, tačiau per paskutines penkerias minutes jiems pavyko įmušti net du kartus. 85 minutę po užsitęsusios atakos kamuolys baudos aikštelėje atiteko Dirkui Kuytui ir jo smūgiuotas kamuolys rikošetu atšokęs nuo Maicono į žemę įskriejo į vartus. Dar po penkių minučių "Liverpool" kapitonas Stevenas Gerrardas įmušė tolimu smūgiu pažeme nuo virpsto. Galutinis rezultatas - solidi "Liverpool" persvara 2-0 prieš atsakomąsias rungtynes Milane.

Geriau pirmosios rungtynės pavyko kitam antradienį žaidusiam Italijos klubui "Roma", kuris savo aikštėje privertė pasiduoti Madrido "Real" klubą. Jau aštuntą mačo minutę šeimininkų sirgalius nutildė Čempionų lygos rekordininkas Raulis, kuris po Arjeno Robbeno perdavimo ir Guti smūgio pasiuntė kamuolį į "Roma" tinklą ir pelnė savo 60-ąjį turnyro įvartį per 117 rungtynes.

"Roma" atsakė pavojingu Marco Casetti smūgiu, po kurio padirbėti turėjo vartininkas Ikeras Casillasas, tačiau "Real" nesiruošė nusileist ir galėjo padidinti savo persvarą - Ruudo van Nistelrooy tikslus smūgis buvo neįskaitytas dėl nuošalės, o Raulis galva smūgiavo visiškai šalia vartų.

Vis dėlto kėlinio viduryje šiemininkai išlygino skirtumą. Gabrieliui Heinze bandant išmušti kamuolį po "Roma" išpuolio kamuolys atiteko Davidui Pizarro ir po šio smūgio padedamas rikošeto nuo Fernando Gago kamuolys atsidūrė "Real" vartuose. Kėlinio pabaigoje šanso atstatyti "Real" persvarą neišnaudojo R.van Nistelrooy.

Svečiai iš Ispanijos buvo priversti sumokėti už neišnaudotas progas, nes 58 minutę po Francesco Totti perdavimo brazilas Mancini baudos aikštelės krašte atsidūrė laisvas ir suklaidinęs I.Casillasą pasiuntė kamuolį į vartus. Rungtynių pabaigoje "Real" užgulė varžovų vartus ir arti tikslo R. van Nistelrooy, kuris pataikė į virpstą, bet rezultatas nepasikeitė ir "Roma" šventė pergalę rezultatu 2-1.

Sėkmė šypsojosi šeimininkams ir Gelzenkircheno "Aufschalke" arenoje, kur vietos klubas "Schalke" priemė šiame stadione 2004 metais Čempionų lygos finalą laimėjusią "Porto" ekipą.

Vienintelis mačo įvartis buvo įmuštas pačioje pradžioje - ketvirtą minutę po "Schalke" kombinacinės atakos Rafinha smūgiavo į vartus ir nors vartininkas Heltonas smūgį atrėmė, kamuolys atšoko tiesiai Kevinui Kuranyi ir Vokietijos rinktinės puolėjas įmušė pakartotiniu bandymu.

Po staigaus įvarčio pirmajame kėlinyje rimtesnių progų komandos nebesukūrė. Netoli tikslo prieš pertrauką buvo tik "Schalke" kroatas Ivanas Rakitičius, po kurio galingo smūgio kamuolys praskriejo šiek tiek virs skersinio.

Antrajame kėlinyje daugiau atakavo svečiai, bet "Schalke" taip pat galėjo įmušti, kai po Jermaine'o Joneso perdavimo K.Kuraniy nepasiekė kamuolio. Mačui einant į pabaigą "Porto" neišnaudojo puikios galimybės išlyginti rezultatą - šeimininkų gynybai sutrikus Ricardo Quaresma atmetė kamuolį laisvam prieš vartus buvusiam Lisandro Lopezui, bet šiam nepavyko tiksliai smūgiuoti į vartus. "Schalke" išlaikė minimalią persvarą ir nugalėjo 1-0.

Įvarčių nebuvo įmušta tik Pirėjuje, kur "Olympiacos" žaidė su Londono "Chelsea" klubu, kurio gretose tarp atsarginių mačą pradėjo vieni komandos lyderių Johnas Terry ir Frankas Lampardas. Po beveik dešimties metų pertraukos Čempionų lygos atkrintamosiose varžybose žaidęs Graikijos klubas dažniau gynėsi nuo "Chelsea" atakų, bet abi komandos žaidė pakankamai atsargiai ir itin pavojingų išpuolių beveik nesukūrė.

Pirmajame kėlinyje dažniau turėjo padirbėti "Olympiacos" vartininkas Antonios Nikopolidis, atrėmęs Florento Malouda ir Ricardo Carvalho bandymus, o po pertraukos darbo turėjo ir "Chelsea" vartų sargas Petras Čechas, kuris atmušė Predrago Djordevičiaus baudos smūgį ir taip pat turėjo akimis palydėti gana pavojingą Luciano Galetti bandymą.

Bene geriausią rungtynių šansą mačo pabaigoje netikėtai turėjo "Chelsea" puolėjas Salomonas Kalou, tačiau jam nepavyko sėkmingai susistabdyti kamuolio baudos aikštelėje ir šis atšoko tiesiai "Olympiacos" vartininkui. Nepatrauklus mačas taip ir baigėsi be įvarčių 0-0.

Trečiadienį bus žaidžiamos dar ketverios aštuntfinalio rungtynės, o atsakomosios dvikovos vyks kovo 4-11 dienomis.

Antradienio rungtynių statistika:

"Liverpool" 2 - 0 Milano "Inter"
85' [1 - 0] Dirk Kuyt
90' [2 - 0] Steven Gerrard

30' Marco Materazzi ("Inter") pašalintas iš aikštės

Pirėjo "Olympiacos" 0 - 0 Londono "Chelsea"

"Roma" 2 - 1 Madrido "Real"
8' [0 - 1] Raul
24' [1 - 1] David Pizarro
58' [2 - 1] Mancini

Gelzenkircheno "Schalke" 1 - 0 "Porto"
4' [1 - 0] Kevin Kuranyi