"Barcelona" ir "Fenerbahce" klubų pergalės © Eurofootball.lt
Trečiadienio vakare UEFA Čempionų Lygos turnyre buvo sužaistos paskutinės ketverios pirmosios aštuntfinalio rungtynės. Svarbią pergalę išvykoje iškovojo "Barcelona" klubas, tuo tarpu "Fenerbahce" namuose privertė pasiduoti "Sevilla". "Lyon" ir "Man Utd" dvikova bei "Arsenal" ir "Milan" mačas pasibaigė taikiai.

Prancūzijos šešiskart iš eilės čempionas "Lyon" klubas namuose susikovė su vienu iš Anglijos pirmenybių lyderiu "Man Utd". Mačas vyko labai apylygiai, momentais daugiau atakuodavo viena komanda, kartais "iššaudavo" kita.

Pirmoji grėsmė įvyko sužaidus kiek daugiau nei dvidešimt minučių būtent prie svečių vartų, kai po labai kurioziško momento gynėjas Rio Ferdinandas norėdamas išmušti kamuolį toliau nuo savų vartų, į jį deramai nepataikė ir šis pralėkė šalia savų vartų.

24-ąją minutę kitoje aikštės pusėje varžovam pagrasino ir Mančesterio ekipa. Puolėjas Wayne`as Rooney suklaidinęs savo oponentą Sebastieną Squillaci atsidūrė vienas prieš vartininką Gregory Coupet, bet pirmąsias savo rungtynes UEFA Čempionų Lygoje šį sezoną žaidęs vartų sargas laiku paliko vartus ir blokavo anglo smūgį.

Bet netrukus toliau sekusioje atakoje jau "raudonieji velniai" vos nebuvo priremti prie sienos, kai po Francois Clerco perdavimo šio sezono "Lyon" klubo jaunasis snaiperis Karimas Benzema nestabdydamas kamuolio mušė į vartus, ir šis "prašvilpė" virš skersinio.

Pirmojo kėlinio pabaigoje komandos apsikeitė dviem pavojingais baudos smūgiais: pirma šeimininkų saugas Juninho Pernambucano iš patogios pozicijos siuntė kamuolį virš vartų, o po to "United" žvaigždė Cristiano Ronaldo privertė padirbėti G.Coupet, kuris nukreipė į tolimąjį vartų kampą skriejusį kamuolį už galinės linijos.

Neilgai trukus po pertraukos visi "Stade Gerland" stadione susirinkę žiūrovai džiūgavo - jų numylėtiniai išsiveržė į priekį. Jeremy Toulalanas atliko perdavimą K.Benzema, kuris išvengė trijų "Man Utd" gynėjų globos ir iš už baudos aikštelės prieigų pasiuntė kamuolį tiksliai į apatinį vartų kampą: 1-0.

Po praleisto įvarčio Sero Alekso Fergusono auklėtiniai perėmė iniciatyvą į savo rankas, bet jų atakas nutraukdavo puikiai šiandien organizuoti "Lyon" gynėjai. 68-ąją minutę į Edwino van der Saro vartus vos nekrito dar vienas įvartis, kai standartinių padėčių meistras Juninho atliko baudos smūgį ir kamuolys praskriejo labai greta virpsto.

Po minutės "Man Utd" saugas Nani perdavė kamuolį į baudos aikštelę, Carlosas Tevezas jį nukreipė link W.Rooney, ir pastarasis pelnė įvartį, kuris nebuvo įskaitytas dėl nuošalės taisyklės pažeidimo. Laikas svečių išsigelbėjimui vis labiau seko, ir argentinietis C.Tevezas atsidūręs palankioje pozicijoje neišnaudojo dar vieno šanso smūgiuodamas tiesiai į G.Coupet.

85-ąją minutę C.Ronaldo iš aštraus kairiojo krašto atliko baudos smūgį, bet vėl puikiai į tai sureagavo Liono vartininkas. Ataka tuo nesibaigė - po Nani perdavimo į baudos aikštelę kamuolys atšoko po C.Tevezo kojomis, ir šis iš kelių metrų "sušaudęs" G.Coupet išplėšė savo komandai svarbias lygiąsias. Galutinis rezultatas 1-1, kuriuo labiau turėjo būti patenkinti svečiai.

Penkių įvarčių "trileris" šį vakarą buvo užfiksuotas dviejuose stadionuose. Škotijoje Glazgo "Celtic" klubas nesugebėjo išlaikyti turėto pranašumo prieš Ispanijos grandą "Barcelona" ir nusileido rezultatu 2-3.

Rungtynes aktyviau pradėjo tituluotieji svečiai, ir "keltų" vartų sargas Arturas Borucas jau greitai turėjo įsijungti į darbą, kai atmušė Andreaso Iniesta smūgį. Vis tik būtent aikštės šeimininkai visiškai netikėtai pirmieji išsiveržė į priekį. Po Scotto McDonaldo perdavimo galva kamuolį į tinklą nukreipė olandas Janas Vennegooras of Hasselinkas.

Bet šeimininkai savo persvara tesidžiaugė vos pora minučių. Puolėjas iš Argentinos Lionelis Messi "sienele" susižaidė su Deco, ir ramiai pasiuntė kamuolį į tinklą. 22-ąją minutę po Ronaldinho baudos smūgio kamuolys pralėkė virš vartų.

Pačioje pirmojo kėlinio pabaigoje "Celtic" komandai vėl pavyko atitrūkti nuo "Barcelona" ekipos. Po Airijos rinktinės saugo Aideno McGeady perdavimo iš kairiojo krašto Barry Robsonas laimėjo dvikovą dėl kamuolio ir smūgiu galva permetė kamuolį per neapdairiai vartus palikusį Victorą Valdesą: 2-1.

Antrajame kėlinyje sužaidus 7 minutes Franko Rijkaardo auklėtiniai atstatė "status quo". Brazilas Ronaldinho perdavė kamuolį prancūzui Thierry Henry, kuris turėdamas pakankamai laiko pasiruošti smūgiui firminiu veiksmu dešine koja užsuko kamuolį į tolimąjį A.Boruco ginamų vartų kampą.

62-ąją minutę T.Henry buvo arti antro savo įvarčio, bet iš arti pasiuntė kamuolį greta virpsto. Kitoje aikštės pusėje V.Valdesas atrėmė po keitimo pasirodžiusio italo Massimo Donati ataką. 74-ąją minutę "Barca" kapitono gynėjo Carleso Puyolio galva smūgiuotas kamuolys buvo atmuštas vartininko A.Boruco.

Galų gale, mačui einant į pabaigą, svečiai vis tik įrodė savo pranašumą. Kamuolys po rikošeto atšoko L.Messi ir šis suklaidinęs Gary Caldwellą smūgiu į kampą nepaliko jokių vilčių A.Borucui: 2-3. "Barcelona" laimėjo svečiuose ir žengė rimtą žingsnį ketvirtfinalio link.

Tuo tarpu Stambule vietos "Fenerbahce" tokiu pat rezultatu įveikė dukart UEFA Taurės laimėtoją "Sevilla" komandą. Svečiai iš Ispanijos pradėjo rungtynes aktyviau ir du kartus privertė varžovų vartininką Volkaną padirbėti, tačiau pirmieji įmušė šeimininkai - po Uguro Boralo perdavimo smūgiu galva pasižymėjo serbas Mateja Kežmanas.

Visgi "Sevilla" atsilikinėjo vos penkias minutes, nes neilgai trukus Danielio Alveso į baudos aikštelę perduotą kamuolį į savo vartus nukreipė "Fenerbahce" gynėjas Edu. Prieš pertrauką abi komandos apsikeitė pavojingomis atakomis, bet rezultatas nesikeitė.

Antrasis kėlinys prasidėjo panašiai kaip pirmasis - daugiau atakavo "Sevilla" futbolininkai, tačiau įvartį pelnė "Fenerbahce". Šį kartą ispanų gynėjams nepavyko apsiginti po kampinio ir smūgiu galva vartininką Andresą Palopą nuginklavo urugvajietis gynėjas Diego Lugano.

Tačiau ir šį kartą "Fenerbahce" pirmavo neilgai. 66 minutę "Sevilla" taip pat uždirbo kampinį ir Christianiui Poulsenui galva numetus kamuolį prie tolimojo virpsto griūdamas įmušė svečių gynėjas Julienas Escude.

Galutinį tašką mačą vis dėlto pavyko padėti aikštės šeimininkams. Likus trims minutėms iki rungtynių pabaigos po keitimo aikštėje pasirodęs Semihas Senturas gavo kamuolį baudos aikštelėje ir jo smūgiuotas kamuolys šiek tiek pakeitęs kryptį nuo Ivica Dragutinovičiaus kojos įskriejo į vartų kampą. "Fenerbahce" šventė pergalę rezultatu 3-2, tačiau "Sevilla" pasiekė du įvarčius išvykoje ir turės galimybę atsirevanšuoti namuose.

Ilgai lauktoje dvikovoje susitiko Anglijos "Premier" lygos pirmenybių lyderis Londono "Arsenal" ir Čempionų lygos nugalėtojų titulą ginantis Italijos "Milan" klubas, tačiau dvikova nepateisino futbolo mėgėjų lūkesčių ir baigėsi be įvarčių.

Mačo pradžioje "kanonieriai" patyrė rimtą netektį - dėl traumos aikštę buvo priverstas palikti vidurio gynėjas Kolo Toure. Tačiau jo vietą užėmęs Philippe'as Senderos ne mažiau sėkmingai tvarkėsi su "Milan" smogiamuoju brazilų duetu - Alexandre Pato ir Kaka, o vieną realiausių progų svečiai iš Italijos susikūrė po standartinės situacijos, kai veterano Paolo Maldini galva smūgiutą kamuolį atmušė vartininkas Jensas Lehmannas.

"Arsenal" ilgą laiką turėjo iniciatyvą tačiau iki pertraukos beveik nesukūrė pavojingesnių progų. Rimčiau Zeljko Kalačo vartams grasino tik Mathieu Flamini, po Emmanuelio Eboue prasiveržimo ir perdavimo atgal smūgiavęs į "Milan" vartus kiek per silpnai ir per arti vartininko.

Po pertraukos, taip pat kaip ir šeimininkai, svečiai taip pat neteko vieno savo gynybos ramsčių - aikštę buvo priverstas palikti Alessandro Nesta. Beveik iš karto "Arsenal" pakėlus kampinį po to "Milan" gynėjas Kahka Kaladze vos neįsimušė į savo vartus.

Praretėjusi svečių gynyba "kanonieriams" suteikė daugiau šansų atakoms ir jie ėmė kurti vieną progą po kitos. Iš pradžių visiškai šalia virpsto smūgiavo E.Eboue, vėliau neįskaitytas buvo Emmanuelio Adebayoro įvartis, po dar vieno pastarojo bandymo suskubti apginti savo vartus turėjo Z.Kalačas, o "Arsenal" atakoms nenurimstant Eduardo smūgiuotas kamuolys praskriejo virš vartų.

"Milan" taip pat ne vien gynėsi ir šeimininkams šiaip ne taip pavyko baudos aikštelėje sustabdyti A.Pato ir Kaka prasiveržimą. Visgi daugiausiai darbo turėjo Z.Kalačas, kuris atrėmė Cesco Fabregaso ir E.Adebayoro smūgius, o paskutinėmis rungtynių akimirkomis išsaugojo savo vartus "sausus" tik fortūnos dėka.

Paskutinėje "Arsenal" atakoje po puikaus Theo Walcotto reido ir perdavimo iš dešinio krašto E.Adebayoras atsidūrė vienas prieš vartus, tačiau smūgiu galva pataikė kamuolį ne į tinklą, o į skersinį. Anglijos klubo žaidėjams beliko griebtis už galvų ir tikėtis, kad po nulinių lygiųjų namuose geriau seksis antrajame mače Milane.

Septynios atsakomosios Čempionų lygos aštuntfinalio dvikovos bus žaidžiamos kovo 4-5 dienomis, o aštuntoji dvikova tarp "Inter" ir "Liverpool" vyks kovo 11-ąją.

Trečiadienio aštuntfinalio rungtynių rezultatai:

Londono "%c00041" 0 – 0 "%c00062"

"%c00055" 1 – 1 "%c00040"
54‘ [1 – 0] Karim Benzema
87‘ [1 – 1] Carlos Alberto Tevez

Glazgo "%c00119" 2 – 3 "%c00006"
16‘ [1 – 0] Jan Vennegoor of Hesselink
18‘ [1 – 1] Lionel Messi
38‘ [2 – 1] Barry Robson
52‘ [2 – 2] Thierry Henry
79‘ [2 – 3] Lionel Messi

Stambulo "%c00148" 3 – 2 "%c00107"
17‘ [1 – 0] Mateja Kezman
23‘ [1 – 1] Edu Dracena (į savus vartus)
57‘ [2 – 1] Diego Alfredo Lugano
66‘ [2 – 2] Julien Escude
87‘ [3 – 2] Senturk Semih