FIFA prezidentas S.Blatteris kovos su legionierių skaičiumi ir nacionalizuotais futbolininkais © Eurofootball.lt
FIFA prezidentas Seppas Blatteris trečiadienį pareiškė ir toliau sieksiąs įvesti legionierių limitą klubiniame futbole bei siūlysiąs griežtinti taisykles, apribojančias galimybę futbolininkams keisti tautybę.

Pasak šveicaro, visi šie klausimai turėtų būti svarstomi gegužės pabaigoje Sidnėjuje (Australija) vyksiančiame FIFA kongrese.

"Priėjome ribą, kai turime nuspręsti, kuriuo keliu suks futbolas, todėl kongresas bus be galo svarbus,- sakė S.Blatteris.

"Jei šie pasiūlymai nebus priimti, turėsime perrašyti savo statutus, nes futbolas nebegalės įgyvendinti FIFA keliamų tikslų, tarp kurių yra siekis vystyti šią sporto šaką visame pasaulyje."

Prezidentas siūlo, kad įvedus legionierių kvotą vienu metu aikštėje galėtų būti tik 5 užsieniečiai, o likusias 6 vietas užimtų vietiniai futbolininkai. Ribojimai tuo ir baigtųsi, nes atliekant keitimus į juos atsižvelgti nebereikėtų.

"Dėl šios taisyklės klubai anksčiau ar vėliau būtų priversti mažinti įsigyjamų legionierių skaičių. Bet forsuoti neketiname, viską darysime žingsnis po žingsnio,- pažymėjo S.Blatteris.

"Kongrese bus pateiktas konkretus pasiūlymas - nuo 2010 metų aikštėje turėtų būti bent 4, nuo 2011-ųjų - 5, o dar po metų - 6 vietiniai žaidėjai."

Tam pritarti nėra linkę Europos Sąjungos atstovai, teigiantys, jog toks projektas neatitinka laisvo darbuotojų judėjimo principų. Teisiniai ginčai, ko gero, pasiektų ir teismus.

Tiesa, daugelis šalių yra linkusios svarstyti šį pasiūlymą, prieštaravimų buvo sulaukta tik iš Anglijos atstovų.

S.Blatteris taip pat tvirtina, kad yra būtina kaip įmanoma griežčiau vertinti futbolininkus, norinčius pakeisti tautybę bei atstovauti ne gimtosios šalies rinktinei.

Pasak jo, to nedarant ateityje tarptautinėse varžybose gali dominuoti brazilai.

"Pažiūrėkime į Braziliją - ten yra maždaug 6 milijonai registruotų žaidėjų. Net jeigu galimybe tapti kitos valstybės piliečiu domėtųsi tik 1 procentas iš jų, lieka 60 tūkstančių futbolininkų, kurių dalis tikrai yra pasiekę reikiamą lygį",- pažymėjo S.Blatteris.