Straipsnis: Anglijos "Championship" sezono apžvalga © Eurofootball.lt
Netrukus baigsis dar vienas intrigų ir emocijų kupinas futbolo sezonas. Jame visų akys nukreiptos į didžiųjų klubų ir nacionalinių čempionatų dvikovas. Atvėsus joms daugelis pasidomi, kas atėjo į mylimo klubo lygą ir su kuo teks kautis naujajame sezone. Tačiau aistros verda ne tik didžiosiose lygose, bet ir žemesniuose divizionuose. Šiame straipsnyje forumo narys ClaretBFC apžvelgė Anglijos "Championship" lygos sezoną.


"Quenns Park Rangers"

Praeitais metais vidutiniokė, šiais - lygos lyderė ir jau čempionė. Taip trumpai galime apibūdinti Londono QPR – komandą, kuri lyg atsispyrusi nuo spiralės šovė į viršų palikdama už savęs dūmus. Kas tempė ją į priekį? Adelis Taarbtas, kuris daugelį specialistų sužavėjo savo technišku ir gražiu žaidimu. Šiame sezone marokietis pelnė 19 įvarčių ir atliko 16 rezultatyvių perdavimų. Tačiau čempionus buvo užklupęs ir juodas šešėlis – prieš sezono pabaigą pasigirdo gandų, kad Anglijos FA gali atimti 15 tašų iš londoniečių dėl neteisėtai įsigyto žaidėjo Alejandro Faurlino, tačiau to asociacija nepadarė, bet atitinkama bauda bus skirta. Kad ir kaip būtų, QPR yra čempionai ir reikėtų jiems palinkėti sekmės 2011-12 metų "Premier" lygos sezone.

"Norwich City"

Svaiginantis šuolis į priekį. Taip galime pavadinti antroje vietoje esančios Norvičo ekipos kelią link aukštumų. Praeitais metais laimėjusi trečiosios lygos varžybas, šiais metais "Norwich" užsitikrino kelialapį į "Premier" lygą. Daugelis prieš sezoną būtų sakęs – "vargu, juk jiems dar reikia priprasti prie naujojo diviziono, o to laikotarpis būtų mažiausiai metai!" Bet Granto Holto vedamos 'kanarelės' kitais metais kels daug problemų stipresnėms komandoms, o sekmės eliksyro paslaptį treneris Paulas Lambertas atskleidė nė nemirktelėjęs: "Užsispyrimas, noras ir tikėjimas savimi".

"Swansea City"

'Gulbės' visą sezoną buvo tarp antrosios ir šeštosios vietos, kol galiausiai kovą dėl tiesioginio kelialapio į išsvajotąją lygą pralaimėjo. Scottas Sinclairas. Žmogus, už kurį "Swansea" komanda Londono "Chelsea" ekipai sumokėjo pusę milijono svarų sterlingų. Nurašytas Sinclairas pasirodė visu gražumu – 18 įvarčių ir susidomėjimas iš "Premier" lygos vidutiniokų. Tiesa, save jis dar kartą galės parodyti jau "Play-Off" karštinėje, kaip ir visa "Swansea" komanda. Galbūt velsiečiai turės savo vietą tarp pirmaujančių anglų ekipų?

"Cardiff City"

Dar viena Velso komanda, kuri sezono gale paleido savo galimybę automatiškai patekti į "Premier" lygą. Pralaimėtos dvikovos autsaideriams "Preston" bei iš dugno pakilusiems "Middlesbrough" lėmė, kad 'mėlynieji paukščiai' kovos atkrintamosiose varžybose. Nors ir visas sezonas buvo idealus – pirma, antra vieta ir, atrodo, didelė persvarą prieš persekiotojus. Tačiau, kaip laikas parodė, sezono pabaigoje jėgos išseko ir viskas pasibaigė kaip ir kaimynams iš Svansėjos. Atkrintamosiose varžybose jų varžovai – "Reading".

"Reading"

Dar visai neseniai buvo 12 vietoje, o dabar "Reading" kovos dėl paskutinio kelialapio į "Premier" lygą. Briano McDermotto auklėtiniai sugebėjo susiimti – jie laimėjo net 6 susitikims iš eilės ir taip nustelbė kitus konkurentus. Kaip galime vertinti jų galimybes? Kaip ir kitų, "Play-Off" varžybose kovosiančių komandų, kadangi ne kartą galėjome įsitikinti – čempionatas nenuspėjamas.

"Nottingham Forest"

'Raudonieji' savo sezoną gali vadinti beveik nuostabiu. Atkrintamųjų varžybų dalyviai iki galo kovėsi dėl vietos jose ir tai pavyko padaryti. Billy Davieso auklėtiniai kiekvienais metais bando ir dažnai būna per plauką nuo patekimo į išsvajotąją lygą. Šiais metais jie aplenkė keletą komandų tik paskutiniajame ture ir "Play-Off" varžybose susitiks su "Swansea" komanda.

"Leeds United"

Legendine vadinama ekipa pakilo kaip feniksas iš pelenų - pastaruosius 3 sezonus žaidusi "Leauge 1" čempionate, šiais metais ji pakilo į aukštesnį divizioną ir netgi kovojo dėl vietos "Premier" lygoje. Tačiau vidutiniškai 28 tūkstančių žiūrovų, kurie lankėsi per kiekvienas namų rungtynes ("Championship" rekordas šį sezoną) nepadėjo įgyvendinti sumanymo ir ketinimus teks atidėti kitiems metams.

"Burnley"

Grįžti į "Premier" lygą, laimėti "Championship". Tokie buvo tikslai 'klaretams' šį sezoną. Ar aukštai pakelta kartelė, ar nepakankamas noras laimėti, bet "Burnley" šį sezoną liko 8 pozicijoje. Nepadėjo ir vidury sezono pakeistas treneris – Brianą Lawsą, kuris neišgelbėjo ekipos nuo iškritimo į antrąjį divizioną, pakeitė naujai atvykęs Eddie Howe'as. Tiesa, pastarasis ir kitais metais vadovaus komandai ir tikėsis suvaldyti banguojantį jos žaidimą.

"Millwall"

Londono "Millwall" - dar viena ekipa, kuriai trūko nedaug. Ir dar viena ekipa, atkeliavusi iš trečiosios lygos. Stebėtina tai, kad ji, visą sezoną buvusi vidutioniokė, staigiai šoktelėjo į kovą dėl bilieto į "Play-Off" traukinį. Tačiau iš 'mėlynųjų' tikrai neprivalėjome tikėtis įspūdingo pasirodymo – jie netgi pasirodė aukščiau savo galimybių ribos.

"Leicester City"

Gudrusis lapinas Svenas Goranas Erikssonas nesugebėjo įgyvendinti tikslo – patekti į "Premier" lygą. Nesvarbu, tiesioginiu būdu ar ne, bet nesugebėjo. O 'lapių' arsenalas buvo išties neblogas – išsinuomoti perspektyvūs žaidėjai iš "Chelsea" ir "Everton" klubų ir dar neblogas pasipildymas veteranais. Visgi, švedo vadovaujama vienuolikė užemė tik 10 vietą.

"Hull City"

"Hull" praeitais metais iškrito iš "Premier" lygos ir Iano Dowie komandos tikslas buvo grįžti, taip pat kaip ir "Burnley" komandos. Bet klubo resursų nepakako įgyvendinti užsibrėžto tikslo ir jie liko už nugaros stipresnėms ekipoms. 'Tigrams' teks gerokai pakeisti savo sudėtį, jei norės grįžti į aukščiausiąjį divizoną.

"Middlesbrough"

Dar vienas kupinas nusivylimo sezonas 'raudoniesiems'. Prieš du metus jie iškrito iš "Premier" lygos, o praeitame sezone ketino sutriuškinti visus varžovus ir griausmingai grįžti į lygą. Tačiau ir šis ir praėjęs sezonas buvo tragiškas, kadangi tik metų gale "Boro" sugebėjo išsikapstyti iš apatinės lentelės pusės ir jaustis saugiems. Scottas McDonaldas, Krisas Boydas, Leroy'us Lita. Vardinti galime ir toliau, bet ar kas nuo to pasikeis? Neseniai stojęs prie komandos trenerio vairo Tony Mowbray'us kitais metais bandys grąžinti komandą į aukštumas, tik ar nepakiš kojos tos senos nesekmės?

"Ipswich Town"

Ipsvičo komanda jau 10 metų žaidžia antrajame divizione ir ši tradicija tęsiasi toliau. Šiame sezone atsirado užuomazgų, kad komanda bandys brautis į atkrintamąsias varžybas, bet greitai viskas nuslūgo. O garsusis žaidėjas ir treneris Roy'us Keanas buvo atstatydintas. "Ipswich" iš visų komandų, žaidusių namuose, mažiausiai sužaidė lygiosiomis – jos buvo vos 3 kartus šį sezoną - todėl fanams dažnai būdavo dvejopos nuotaikos. Ar 'traktoristai' gali kovoti dėl aukštesnių pozicijų? Galbūt. Tiesa, viena pagrindinių užduočių – išsaugoti įspūdingais pasirodymais žavintį paauglį Connorą Wickhamą, kuriuo aktyviai domisi "Arsenal" klubas.

"Watford"

'Geltonųjų armija' ir šį sezoną neužkariavo "Championship". Nepaisant to, kad jie turėjo rezultatyviausią lygos žaidėją Danny Grahamą – šis per 49 rungtynes (įskaitant taures) pelnė 27 įvarčius. Iš jų 26 - "Championship" varžybose. Tačiau vienas žaidėjas nėra visa komanda ir tai įrodo jos vieta turnyrinėje lentelėje. Treneris Malky'is Mackay'us pažadėjo, kad ekipa kitais metais bus dar agresyvesnė ir rimtai taikysis į aukščiausias pozicijas. Tiesa, reikia įgyvendinti uždavinius – išlaikyti Grahamą bei kapitoną Johną Eustace'ą bei nusipirkti bent kelis pajėgius žaidėjus.

"Bristol City"

Bristolio ekipa ir vėl lieka nieko nepešusi žvelgiant iš jų pačių pusės. Tačiau daugelis specialistų ne be pagrindo teigia, kad ekipa dar nesubrendusi "Premier" lygai ir teks palaukti keletą metų, kol savininkai investuos į klubą daugiau pinigų ir pasikeis bendras komandos vaizdas. 15 vietą užemę "Bristol" futbolininkai lauks kito sezono, kuriame galbūt lauks permainos.

"Portsmouth"

16 vieta. Kas galėjo pagalvoti, kad klubas, kuris dar praeitais metais varžėsi aukščiausiame divizione, kris taip žemai? Nukraujavusi, talžoma iš visų pusių... bet išlikusi. Ir 'pompėjai' visgi sugebėjo išsikapstyti iš dugno, į kurį buvo įklimpę sezono pradžioje. Finansinių sunkumų prislėgta ekipa veikiausiai formuos sudėtį iš naujo, kadangi klubą iki birželio 30 dienos paliks dešimt žaidėjų, kuriems baigsis kontraktas ir vargu, ar jie norės jį pratęsti. Neaišku ir dėl lyderių – Davido Nugento, Dave'o Kitsono ir Nwanko Kanu ateities.

"Barnsley"

Barnslio komanda yra tvirta lygos vidutiniokė nors ir užemė 17 vietą. Šį sezoną visoms ekipoms buvo sunku su ja kovoti, kadangi pagrindinis 'raudonųjų' pranašumas nėra techninės galimybės, o stiprūs ir "drambloti" žaidėjai, su kuriais net rezultatyviausi lygos žaidėjai turėjo gerokai pavargti. Šią ekipą galima vadinti ir nepastebimiausia, nes ji nepasiekė nei įspūdingų laimėjimų, nei dažnai šokinėdavo iš lygos į lygą. Kitame sezone ekipa veikiausiai ir vėl nekels didesnių tikslų.

"Coventry"

"Coventry" šias metais vis įkasdavo favoritams, bet nestabiliai žaidę „'šviesiai mėlyni' didesnių rezultatų nepasiekė. Nepadėjo ir bergždžias trenerių kaitaliojimas – jų šiame sezone buvo net trys.

"Derby County"

Dar viena ypatingais laimėjimais nepasižymėjusi komanda, kuri metais iš metų buvo "Championship" vidutiniokė, o šiais nusileido šiek tiek žemiau. Aštrialiežuvio Robbie Savage'o ekipa užemė 19 vietą.

"Crystal Palace"

Londono ekipa kiekvienais metais kabinasi už šiaudo – kaip neiškristi iš "Championship" varžbų. Praeitais užėmę 21 ("Palace" gavo 10 taškų baudą), o šiais pasirodė viena pozicija aukščiau. Komandos vis dar nesiryžta palikti kapitonas Darrenas Ambrose'as, nors jam kontraktus siūlė aukštesnio lygio ekipos. Panašu, kad šis, šiais metais pelnęs 9 įvarčius žaidėjas, ir toliau liks gimtajame klube. O "Palace" belieka tikėtis geresnių laikų, kadangi klubo viduje ir toliau verda nesutarimai dėl finansų, kurie ir privertė Anglijos FA skirti atitinkamas baudas londiniečiams.

"Doncaster Rovers"

Donkasterio ekipa sugebėjo pabėgti iš iškritimo zonos ir gauti teisę toliau rungtyniauti antrajame divizione. Lygos autsaiderė nuo 2008 metų vis kovoja dėl išlikimo ir jiems tai pavyksta padaryti sėkmingai. Didesnių nuotykių klubas negali patirti - tiesiog to neleidžia per silpna komandos sudėtis ir mažas biudžėtas.

"Preston"

Lankanšyro klubas bus priverstas grįžti į "League 1" varžybas. Netgi charizmatiškasis Philas Brownas nesugebėjo ištraukti savo įgulos iš skęstančio laivo. Buvęs "Hull" treneris atėjęs į klubą pradėjo skinti vieną pergalę po kitos, bet to neužteko ir ekipa iškrito į žemesnį divizoną. Ar Brownas liks? Kaip jis pats patvirtino – taip, nes privalo užbaigti savo darbą. Koks jis? Per 2 metus komandą pakylėti iki žvaigždžių...

"Sheffield United"

Kitame sezone turėsime Šefildo miesto derbį, kadangi paskui "Sheffield Wednesday" klubą pasekė ir didžiausias jų priešas - "Sheffield Utd". Dar 2008 metais "Championship" "Play-off" varžybų finale kovęsis (ir ten pralaimėjęs "Burnley") ir dabar į trečiąją lygą iškritęs klubas taip pat bandė griebtis šiaudo paskutiniais turais, bet to užsivedimo pritrūko sezono pradžioje, kai ekipa tiesiog skendėjo dugne su "Preston". Su 42 taškais komanda užemė 23 vietą.

"Scunthorpe United"

"Scunthorpe" vieną sezoną sugebėjo atsilaikyti, bet dabar ir vėl turės rungtyniauti žemesniame lygyje. Ekipai pritrūko resursų laimėti kovą dėl išlikimo, o prie to prisidėjo ir prasti sprendimai klubo viduje. Alanas Hillas bandys grąžinti komandą į antrąjį divizioną 2011-12 metų "League 1" sezone.



O dabar prasidėda atkrintamosios varžybos. Jau minėjau, kad "Reading" kausis su "Cardiff", o "Swansea" susigrums su "Nottingham Forest" vienuolike. Kam turėtume prognozuoti pergalę?

"Reading", kuris staigiai šovė į viršų duodamas peno varžovams mąstyti kas įvyko, ar "Cardiff", gale sezono pradėjęs šlubuoti ir praradęs antrąją vietą? Lažybų bukmekerių bei ekspertų nuomone, šią seriją sunkiai turėtų laimėti Velso atstovai.

Kitoje poroje beveik puikų sezoną sužaidę klubai: dar vienas Velso atstovas "Swansea" ir "Nottingham Forest". Pastarieji ir vėl bandys pakliūti į "Premier" lygą ir galbūt pagaliau jiems tai pavyks. Ir Billy Daviesas tuo tiki. Kaip sakoma – trečias kartas nemeluoja...

Rezultatyviausi "Championship" žaidėjai: (vieta, žaidėjas, komanda, įvarčiai)

1. Danny Grahamas ("Watford") 24
2. Grantas Holtas ("Norwich") 21
3. Shane'as Longas ("Reading") 21
4. Lucchiano Becchio ("Leeds") 19
5. Scottas Sinclairas ("Swansea") 19
6. Adelis Taarbtas ("Quenns Park Rangers") 19
7. Jay'us Bothroydas ("Cardiff") 18
8. Maxas Gradelis ("Leeds") 18
9. Andy Kingas ("Leicester") 15
10. Steve'as Morrisonas ("Millwall") 15
11. Billy Sharpas ("Doncaster") 15