2010-2011 m. "Liga BBVA": statistika, faktai, įvairenybės © Eurofootball.lt
Pasibaigęs 2010-2011 metų Ispanijos čempionato sezonas sėkmingiausiai susiklostė "%c00006" ekipai. Josepo Guardiolos treniruojamas Katalonijos klubas šalies čempionu tapo trečią kartą iš eilės ir 21 kartą per visą savo istoriją.

Kitame sezone Ispanijos garbę Europoje gins 7 pajėgiausi "Liga BBVA" klubai, o su stipriausiuoju šalies divizionu atsisveikino kažkada visus varžovus ant menčių guldžiusi La Korunijos "Deportivo".

Šiemet du geriausi pasaulio žaidėjai pagaliau sugriovė du asmeninius mitus: Cristiano Ronaldo įmušė pirmąjį įvartį "Barcai", o Lionelis Messi pagaliau pasižymėjo mače su ekipa, kuriai vadovavo Jose Mourinho.

Ką dar sirgaliams padovanojo tik ką pasibaigusios 2010-2011 metų Ispanijos stipriausiojo diviziono pirmenybės?

ČEMPIONAI
"Barcelona"


Katalonijos klubas šalies aukščiausiajame divizione iškovojo 30 pergalių, 6 kartus sužaidė lygiosiomis ir patyrė vos 2 nesėkmes. 96 surinktų taškų "Barcai" visiškai pakako tam, kad "Primera" taurė trečius metus iš eilės liktų Barselonoje.

Lenktynėse su savo amžinais varžovais iš Madrido Guardiolos auklėtiniai lemiamą žingsnį žengė 13 Ispanijos čempionato ture. Tuomet "Camp Nou" stadione vykusioje dviejų "La Liga" gigantų dvikovoje "Barcelona" 5-0 sutriuškino "Real" ir iškopė į pirmąją turnyrinės lentelės vietą. Šios pozicijos "Barcelona" neužleido iki pat čempionato pabaigos, o nugalėtojų vardus užsitikrino 36 ture, kai lygiosiomis 1-1 sužaidė su Valensijos "Levante".

EUROPIEČIAI
UEFA Čempionų lyga: "Barcelona", Madrido "Real", "Valencia", "Villarreal"
UEFA Europos lyga: "Sevilla", Bilbao "Athletic", Madrido "Atletico"


Madrido "Atletico" komanda gali dėkoti "Barcai" ir "Real". Abu Ispanijos futbolo lyderiai žaidė Karaliaus taurės ("Copa del Rey") finale ir, žinoma, rungtyniaus kito sezono Čempionų lygos turnyre. Tai reiškia, kad septintoji vieta Ispanijos čempionate taip pat garantuoja komandai kelialapį į Europos lygos varžybas. Jei Karaliaus taurės finale būtų žaidusi bent viena komanda ne iš pirmojo šešetuko, septinti likę "Atletico" į Europos lygos varžybas nebūtų patekę.

"Villarreal" ekipa po lenktynių su "Valencia" dėl trečiosios pozicijos turnyrinėje lentelėje pagaliau kapituliavo ir Čempionų lygos turnyrą pradės nuo atrankos etapo. Pirmosios trys Ispanijos komandos iškart pateko į pagrindines grupės varžybas.

ADIOS PRIMERA, HOLA SEGUNDA
18 vieta: La Korunjos "Deportivo"
19 vieta: Alikantės "Hercules"
20 vieta: "Almeria"


Alikantės "Hercules" ir "Almeria" ekipos su "Primera" atsisveikino anksčiau, nei baigėsi jos pirmenybės, o štai paskutinis turas tapo lemtingu Miguelio Angelio Lotinos komandai. La Korunjos "Deportivo" ekipai 38 turo mače su "Valencia" pakako lygiųjų (jei pralaimėtų "Mallorca") arba pergalės, tačiau galicai pralaimėjo 0-2 ir bent metams atsisveikino su aukščiausiąja šalies lyga.

Itin blankiai šiame sezone žaidę "Deportivo" futbolininkai "bangavo" antroje turnyrinės lentelės pusėje, po to 35 ture nusirito iki "mirties zonos", vėl iš jos pakilo, kol galiausiai iškrito iš aukščiausiojo šalies diviziono.

Neabejotinai skaudus smūgis visiems "Deportivo" gerbėjams, kurie dabar veikiausiai su nostalgija prisimena XXI amžiaus pradžią, kai Galicijos ekipa buvo viena iš "Primera" lyderių, o 1999-2000 metų sezone tapo jos čempione.

GERIAUSIAS PUOLIMAS, BLOGIAUSIA GYNYBA
Madrido "Real" - 102 pelnyti įvarčiai
"Almeria" - 70 praleistų įvarčių


Paskutiniajame Ispanijos čempionato ture akis į akį susitiko būtent šios dvi komandos. "Santiago Bernabeu" stadione vykusi dvikova baigėsi Madrido "Real" įvarčių fiesta 8-1. Toks rezultatas lėmė, jog Almerijos ekipai teko liūdna prasčiausiai besiginančios komandos šlovė. Iki tol prasčiausiai gintis sekėsi San Sebastiano "Sociedad" vienuolikei, praleidusiai 66 įvarčius.

Iš Čempionų lygos pasitraukęs Madrido klubas greitai neteko teisės pakovoti ir dėl Ispanijos čempionų vardų, tad Jose Mourinho auklėtinių neslėgė atsakomybė, dingo psichologinis spaudimas ir nebeliko motyvacijos kovoti dėl trofėjų. Atsipalaidavę "Real" futbolininkai pirmenybių finiše ėmė traiškyti varžovus įspūdingais rezultatais - 6-3 įveikta "Valencia", 6-2 sumušta "Sevilla", 4-0 sutriuškinta "Getafe" ir galiausiai 8-1 pažeminta "Almeria".

GERIAUSIA GYNYBA, BLOGIAUSIAS PUOLIMAS
"Barcelona" - 21 praleistas įvartis
La Korunjos "Deportivo" - 31 pelnytas įvartis


"Liga BBVA" nugalėtojai pademonstravo čempionišką gynybą. Per 38 turus į "Barcelona" vartus įskriejo vos 21 taiklus varžovų smūgis. Vienintelės dvi komandos, kurioms per vienerias rungtynes į Katalonijos ekipos vartus pavyko įmušti daugiau nei vieną įvartį, yra Alikantės "Hercules" ir San Sebastiano "Sociedad". Ironiška, tačiau baskai vos vos išsaugojo savo vietą "Primera" lygoje, o "Hercules", daugelį stebinęs pirmenybių starte, iškrito į antrąjį divizioną.

Beje, "Barcelona" vartininkams Victorui Valdesui ir Jose Manueliui Pinto savo vartus "sausais" pavyko išlaikyti 19 rungtynių iš 38, t.y., lygiai pusę "La Liga" mačų.

Iš "Primera" diviziono iškritusi Galicijos komanda silpniausiai atakavo viso sezono metu ir, reikia manyti, būtent tai lėmė šio klubo regresą. Paradoksalu, tačiau "Deportivo" vartininkas Danielis Aranzubia pagal į savo vartus praleistų įvarčių ir sužaistų mačų santykį nusileido tik Victorui Valdesui ir Ikerui Casillasui. Taigi, tai darsyk liudija faktą, kad "Deportivo" gynyba tikrai nebuvo itin prasta ir viską lėmė ekipos puolėjų nesugebėjimas rezultatyviai užbaigti atakas.

ILGIAUSIA PERGALIŲ SERIJA
"Barcelona" - 16 rungtynių


Nuo 7 iki 23 "Primera" turo Guardiolos komanda nepatyrė pralaimėjimo kartėlio ir neprarado nė vieno taško. Įspūdingą būsimų Ispanijos čempionų žygį kiek netikėtai nutraukė Chichono "Sporting", savo aikštėje su "Barca" sužaidęs 1-1.

ILGIAUSIA NEPRALAIMĖTŲ MAČŲ SERIJA
"Barcelona" - 31 rungtynės


Antrajame Ispanijos čempionato sezone naujokai Alikantės "Hercules" sukūrė bene didžiausią pirmenybių sensaciją. "Primera" išsišokėliais laikyta komanda "Camp Nou" stadione 0-2 parklupdė ne ką kitą, o "Barcą".

Šaltas dušas katalonus paveikė žvalinančiai ir nuo tada Guardiolos auklėtiniai nepralaimėjo nė vienerių rungtynių iki pat 34 turo, kuomet katalonus savo aikštėje 2-1 įveikė San Sebastiano "Sociedad" vienuolikė. Beje, būtent šiai baskų komandai iki šiol tebepriklauso ilgiausia nepralaimėtų rungtynių serija nacionalinėse pirmenybėse - 32 mačai. Taigi, "Sociedad" ne tik įsirašė tris labai svarbius taškus kovoje dėl išlikimo, bet ir apgynė istorinį savo pasiekimą.

DIDŽIAUSIU SKIRTUMU LAIMĖTAS MAČAS
12 turas. "Almeria" - "Barcelona" 0-8


Katalonijos klubas kaip reikiant pasismagino dvikovoje su būsimais Ispanijos čempionato autsaideriais, o sekančiame ture 5-0 sutriuškino ir Madrido "Real".

Dvikovoje "Juegos Mediterraneos" stadione metu televizijos operatorių kameros po kiekvieno praleisto įvarčio dažniau rodė ne triumfuojančius "Barcelona" futbolininkus, o beviltiškai pasimetusių "Almeria" ekipos žaidėjų veidus. Viską pasakė iš arti parodytas komandos vartininkas Diego Alvesas, kuris po aštunto praleisto įvarčio vos sulaikė ašaras. Po šių rungtynių savo posto neteko vyriausiasis "Almeria" treneris Juanas Manuelis Lillo.

PATRANKŲ MĖSA
"Almeria"


Pirmieji su Ispanijos aukščiausiuoju divizionu atsisveikinę Almerijos futbolininkai išties nusipelno ir nevykėlių vardo.

Ypač žiauriai ekipa nukentėjo nuo abiejų "Primera" grandų - "Barcos" ir Madrido "Real". Jose Mourinho auklėtiniai pirmojo rato pabaigoje svečiuose su "Almeria" ekipa sužaidė lygiosiomis 1-1, tačiau paskutiniajame ture sumaitojo varžovus net 8-1.

Dar liūdniau baigėsi "Almeria" dvikovos su "Barcelona". Abi šios ekipos žaidė ne tik "Primera" lygoje, bet ir Karaliaus taurės pusfinalyje, tad bendras keturių dvikovų įvarčių santykis mažų mažiausiai pasibaisėtinas - 19-1 "Barcelona" naudai. Ispanijos čempionai nacionalinėse pirmenybėse "Almeria" ekipą įveikė 8-0 ir 3-1, o Karaliaus taurės varžybose - 5-0 ir 3-0.

PICHICHI ĮSKAITA
Cristiano Ronaldo (Madrido "Real") - 40 įvarčių*
Lionelis Messi ("Barcelona") - 31 įvartis
Alvaro Negredo ("Sevilla") - 20 įvarčių


Oficiali Ispanijos čempionato svetainė Ronaldo sąskaitoje nurodo 40 pelnytų įvarčių, dienraštis "Marca" - 41. Portugalui žurnalistai yra įskaitę įvartį, kuomet po jo smūgio kamuolys į vartus įskriejo nuo komandos draugo Pepe nugaros.

Tiesa, esmės tai nekeičia. Pirmenybių pabaigą "Real" garbę ginantis portugalas užbaigė įjungęs septintą pavarą ir įvarčius mušė serijomis. Ronaldo pagerino legendinio Bilbao "Athletic" puolėjo Telmo Zarra rekordą, kuris baskui priklausė net šešis dešimtmečius. 1951 metų sezone Bilbao ekipos lyderis į varžovų vartus buvo pelnęs 38 įvarčius.

Beje, šį pavasarį "Santiago Bernabeu" stadione vykęs "El Clasico" susitikimas Ispanijos pirmenybėse buvo lemtingas abiems rezultatyviausiems "Primera" futbolininkams. Cristiano Ronaldo įmušė pirmąjį įvartį "Barcai" per visą savo karjerą, o Lionelis Messi pagaliau pelnė įvartį į Jose Mourinho vadovaujamos komandos vartus - nei į Londono "Chelsea", nei į Milano "Inter" vartus argentinietis iki tol įvarčių nebuvo įmušęs.

Dar vienas įdomus faktas: savo asmeninius mitus abu žaidėjai sugriovė tiksliais smūgiais nuo 11 metrų žymos.

ZAMORA ĮSKAITA
Victoras Valdesas ("Barcelona") - 0,5 (16/32)
Ikeras Casillasas (Madrido "Real") - 0,95 (32/34)
Danielis Aranzubia (La Korunjos "Deportivo") - 1,12 (35/31)


Victoras Valdesas geriausiu Ispanijos čempionato vartininku tapo trečius metus iš eilės ir ketvirtą kartą savo karjeroje. Katalonas per 32 sužaistas rungtynes į savo ginamus vartus praleido vos 16 įvarčių ir pagal vadinamąjį Zamora koeficientą (praleisti įvarčiai dalinami iš sužaistų mačų skaičiaus) toli už nugaros paliko Ikerą Casillasą.

Vėl gi, stebina trečioji vieta, kurią užėmė Danielis Aranzubia. Kaip žinia, "Deportivo" iškrito iš Ispanijos aukščiausiojo diviziono, tad Zamora statistika tik darsyk liudija, kad Galicijos komandai labai stigo svaraus puolėjų indėlio.

TELMO ZARRA ĮSKAITA
Alvaro Negredo ("Sevilla") - 20 įvarčių


Rezultatyviausiu ispanu nacionalinėse šalies pirmenybėse tapo Sevilijos komandos puolėjas. Alvaro Negredo paskutiniajame "Primera" ture į Barselonos "Espanyol" vartus pasiuntė du įvarčius ir to pakako, jog puolėjas pagal tikslių smūgių skaičių aplenktų Fernando Llorientę, Davidą Villą ir Roberto Soldado, kurių sąskaitose liko po 18 pelnytų įvarčių.

DAUGIAUSIAI ŽIŪROVŲ SUTRAUKĘS MAČAS
98 tūkstančiai žiūrovų, 2010 m. lapkričio 29 d., 13 turas, "Camp Nou" stadionas
"Barcelona" - Madrido "Real" 5-0


"El Clasico" lieka "El Clasico". Vėsų lapkričio vakarą didžiausiame Europos stadione susirinkę "Barcelona" sirgaliai išvydo neįtikėtiną futbolo spektaklį ir vadinamąją "manita" - rankelę (penki pirštai - penki įvarčiai). Madrido komandos futbolininkams ir šios ekipos gerbėjams šis susitikimas mažų mažiausiai įsimins kaip didžiausia šio sezono tragedija.

STADIONŲ LANKOMUMAS
"Camp Nou" - 1 522 913 (vid. 80 153)
"Santiago Bernabeu" - 1 344 000 (vid. 70 736)
"Estadio Vicente Calderon" - 849 000 (vid. 44 684)


Abu Ispanijos čempionato grandai gali pasigirti, kad per sezoną į savo arenas sugebėjo sutraukti po daugiau nei 1 milijoną žiūrovų. Trečioje vietoje pagal lankomumą liko Madrido "Atletico", taip pat negalintys skųstis gerbėjų dėmesiu, nors ir dažnokai nuvilia pastaruosius nestabiliu žaidimu.

Mažiausiai žiūrovų per sezoną stebėdavo Madrido "Getafe" dvikovas. Į šios komandos rungtynes vidutiniškai rinkdavosi tik kiek daugiau nei po 11 tūkstančių sirgalių.

NEKLAUŽADOS
Anderis Herrera ("Zaragoza") - 17 taškų (13 geltonų kortelių, 2 raudonos kortelės)
Eliseu ("Malaga"), Danielis Diazas ("Getafe"), Leonardo Ponzio ("Zaragoza") ir Francisco Punal ("Osasuna") - po 16 taškų


Buvęs "Zaragoza" futbolininkas, o dabar jau ir naujasis Bilbao "Athletic" pirkinys tapo nešvariausiai žaidžiančiu pasibaigusio Ispanijos čempionato žaidėju. Ką gi, baskas lieka basku - beveik neverta abejoti, kad kietą žaidimo stilių propaguojantis Herrera pritaps panašiai žaidžiančioje "Athletic" ekipoje.

FAIR PLAY ĮSKAITA
"Barcelona" - 75 taškai
San Sebastiano "Sociedad" - 79 taškai
La Korunjos "Deportivo" - 96 taškai


Ispanijos čempionais tapę "Barcelona" futbolininkai rečiausiai prasižengdavo pirmenybėse ir už tai susilaukdavo sankcijų. Katalonams iš viso buvo parodyta 71 geltona kortelė ir 2 raudonos. Po kartą iš aikštės buvo pašalinti Davidas Villa ir Gerardas Pique.

Nuo "Barcos" visai nedaug atsiliko San Sebastiano "Soecidad". Beje, Baskų žemės ekipa tapo vienintele "Primera" komanda, kuriai per visus 38 turus nebuvo parodyta nė viena raudona kortelė.

Grubiausiai žaidė "Zaragoza" vienuolikė, kuriai "Fair Play" įskaitoje teko 138 balai. Aragono futbolininkams iš viso buvo parodyta net 120 geltonų kortelių ir 9 raudonos. Tarp dažniausiai baudžiamų komandų atsidūrė ir du Valensijos klubai - "Valencia" ir "Levante", kurių sąskaitose atitinkamai yra 127 ir 132 balai.

"Fair Play" įskaitoje už gautą geltoną kortelę skiriamas 1 taškas, už raudoną - 2.

KAMUOLYS UŽ 301 EURĄ

Pamplonos "Osasuna" ekipos sirgaliai savo komandos biudžetą sumažino... 602 eurais.

Tokio dydžio baudą Navarros regiono komandai Ispanijos futbolo federacija skyrė už tai, kad 21 turo rungtynėse "Osasuna" komandos gerbėjai dvikovoje su Madrido "Real" iš tribūnų į aikštę įmetė du papildomus kamuolius. Taip fanai tikėjosi ilgiau vilkinti dvikovos laiką. Pastangos veltui nenuėjo - rungtynes rezultatu 1-0 laimėjo Pamplonos komanda.

DEJA VU: ANKSTYVA SENSACIJA = KELIALAPIS Į "LIGA ADELANTE"

Antrajame šio sezono Ispanijos čempionato ture Alikantės "Hercules" vienuolikė "Camp Nou" stadione 2-0 parklupdė "Barcelona" komandą. Nors dauguma Katalonijos ekipos žaidėjų buvo neseniai grįžę iš savo šalių nacionalinių rinktinių, tai nieko nejaudino - "Hercules" pergalė liko pergale.

Tačiau veikiausiai ne veltui sakoma "juokiasi tas, kas juokiasi paskutinis". Antrojo rato mače "Barcelona" atsirevanšavo už pralaimėjimą išsišokėliams, vėliau laimėjo šalies pirmenybes, o "Hercules" sezoną baigė skrydžiu į antrąjį Ispanijos divizioną.

Panašus likimas 2008-2009 metų sezone ištiko ir "Numancia" ekipą. Tik ką į "Primera" divizioną iškopusi Sorijos komanda jau pirmosiose čempionato rungtynėse 1-0 privertė pasiduoti "Barcą", tačiau sezonas baigėsi Katalonijos klubo triumfu, o "Numancia" iškrito į "Liga Adelante".


2011-2012 metų sezonas Ispanijoje prasidės savaite anksčiau, nei įprasta - rugpjūčio 21 dieną.