Įspūdingiausi Europos taurių turnyrų finalai (10 VIDEO) © Eurofootball.lt
Šį vakarą visas pasaulis mėgausis Čempionų lygos finalu, kuriame susikaus "Barcelona" ir "Man Utd".

Naudodamasis proga futbolo apžvalgininkas Danielis Blazeris nusprendė pasižvalgyti į istoriją ir sudaryti įspūdingiausių Europos taurių turnyrų finalų dešimtuką.

1968 m. - "Man Utd" 4 - 1 Lisabonos "Benfica"

'Raudonieji velniai' tapo pirmąja Anglijos ekipa, laimėjusia Europos taurę. Ir tą jie padarė ne kur kitur, o "Wembley" stadione, kuriame vyks ir šio vakaro dvikova. Šio finalo didvyris - geriausias tų metų planetos futbolininkas George'as Bestas, įmušęs stebuklingą įvartį. Tačia uviskas galėjo būti kitaip, jei "Benfica" žvaigždė Eusebio būtų įmušęs įvartį iš puikios padėties, kuomet rezultatas dar buvo 1-1.



1967 m. Glazgo "Celtic" 2 - 1 Milano "Inter"

Šias rungtynes daugelis vadina dvikova tarp puolimo ir gynybos. Statistika iškalbinga: škotai smūgiavo net 42 kartus, o italai - vos penkis. Nepaisant to, jie pirmavo po Sandro Mazzola realizuoto 11 metrų baudinio, tačiau Tommy Gemmellis ir Bobby Murdochas lėmė "Celtic" pergalę.



2000 m. "Man Utd" 2 - 1 Miuncheno "Bayern"

Nepamirštamas finalas. Ilgą laiką pirmavęs "Bayern" rungtynių pabaigoje jau šventė pergalę, mat laikrodis tiksėjo pridėtinį laiką, tačiau Teddy Sheringhamas išlygino rezultatą. Tuomet pradėta ruoštis pratęsimui, bet Mančesterio klubas papildomo laiko nepanoro: Ole Gunnaras Solksjaeras 92 minutę pasiuntė kamuolį į tinklą.



2005 m. "Liverpool" 3 - 3 "Milan" (11 m. baudiniai 3-2)

Vienas įspūdingiausių finalų istorijoje. Liverpulio ekipa po pirmo kėlinio atsilikinėjo 0-3 ir ėmė laidoti viltis iškovoti trofėjų. Bet per mažiau nei dešimt antro kėlinio minučių Stevenas Gerrardas, Vladimiras Šmiceras ir Xabi Alonso stebuklingai išlygino rezultatą, o 11 metrų baudinių serijoje sėkmė lydėjo Rafaelio Benitezo auklėtinius.



1960 m. Madrido "Real" 7 - 3 Frankfurto "Eintracht"

Dešimt įvarčių, du 'hattrick'ai' (Ferencas Puškasas įmušė net keturis įvarčius, Alfredo di Stefano - 3) ir net 127 tūkstančiai žiūrovų "Hampden Park" stadione - ko dar reikia nepakartojamam finalui? Tai buvo penktas "Real" titulas Europos taurės finale iš eilės.



1962 m. Lisabonos "Benfica" 5 - 3 Madrido "Real"

1961 metais "Benfica" laimėjo taurę ir "Real" troško revanšo. Viskas ispanams klostėsi sėkmingai: Ferencas Puškasas įmušė du įvarčius ir, nors Lisabonos komanda išlygino rezultatą, dar prieš pertrauką Puškasas vėl suteikė pranašumą "Real". Tačiau antrajame kėlinyje karaliavo Eusebio, kurio tikslūs smūgiai palaidojo Madrido ekipą.



1979 m. "Nottingham Forest 1 - 0 "Malmo"

Vos dviem sezonais anksčiau "Nottigham Forest" žaidė antroje pagal pajėgumą Anglijos lygoje, todėl šis triumfas neretai prilyginamas Pelenės istorijai.



1969 m. "Milan" 4 - 1 Amsterdamo "Ajax"

Šiose rungtynėse "Milan" paneigė stereotipą, kad italai gali tik gintis ir nemoka pulti. Tuomet Pierino Prati įmušė tris įvarčius ir tebėra paskutinysis iki šių dienų, kuriam finale pavyko pelnyti 'hattrick'ą'. Tiesa, "Ajax" šlovė dar buvo ateityje - ši komanda aštuntojo dešimtmečio pradžioje triskart tapo stipriausia Europoje.



2002 m. "Real" 2 - 1 Lėverkuzeno "Bayer"

Raulis išvedė Madrido komandą į priekį, bet Lucio netrukus išlygino rezultatą. O tuomet iniciatyvos ėmėsi legendinis Zinedine'as Zidane'as, įmušęs vieną gražiausių įvarčių per finalų istoriją.



1997 m. Dortmundo "Borussia" 3 - 1 Turino "Juventus"

Daugeliui patinka autsaideriai, o šiame finale būtent "Borussia" pergalės mažai kas laukė. Vokiečiai pirmavo 2-0, bet Alessandro Del Piero sušvelnino santykį ir sugrąžino italams viltį. Visgi Laras Ricksenas įtvirtino "Borussia" pergalę, pelnydamas įvartį praėjus vos 16 sekundžių po to, kai pasirodė aikštėje pakeisdamas komandos draugą. Tai vis dar yra greičiausiai pelnytas įvartis Čempionų lygoje pasirodžius po keitimo.