"Barcelona" - "Manchester United". Ar žinai, kad... © Eurofootball.lt
Šeštadienį vakare Wembley stadione susirinkę žiūrovai išvys dviejų Europos grandų dvikovą dėl prestižiškiausio Senojo žemyno klubinio trofėjaus.

Prieš Čempionų lygos finalo rungtynes tarp "Barcelona" ir "Manchester United" oficiali Katalonijos ekipos svetainė internete tradiciškai pristatė įdomius istorinius bei statistinius faktus.

- šeštadienio mačas yra ketvirtasis kartas, kai minėtos Ispanijos ir Anglijos komandos tarpusavyje jėgas išmėgins Čempionų lygos turnyre. "Barcelona" ir "Manchester United" ekipos viena prieš kitą žaidė 1994-1995 ir 1989-1999 m. sezonų turnyro grupių etapuose. 2008 metais Sero Alexo Fergusono auklėtiniai "Barcą" eliminavo Čempionų lygos pusfinalio rungtynėse. Po metų Katalonijos klubas atsirevanšavo "raudoniesiems velniams" ir įveikė juos turnyro finale Romoje 2:0.

- nuo 1992-1993 m. sezono, kuomet buvo reorganizuota Čempionų lyga, "Barcelona" ir "Manchester United" turi absoliučiai vienodą įmuštų ir praleistų įvarčių santykį - abi ekipos į varžovų vartus išviso įmušė po 303 įvarčius, o praleido - po 158.

- "Manchester United" Wembley stadione žaidė 9 įvairių savo šalies turnyrų mačus. Net penkiuose iš jų nugalėtojas paaiškėjo po 11 metrų baudinių serijos.

- paskutinį sykį Wembley stadione "Barcelona" rungtynes žaidė 1999-2000 metų sezono Čempionų lygos grupių etape. Tiesa, tuomet tai dar buvo senoji Wembley arena, kurioje Katalonijos klubas buvo iškovojęs savo pirmąją Čempionų lygos taurę. Minėto 1999-2000 m. sezono mače Katalonijos klubas 4:2 įveikė Londono "Arsenal".

- naujai pastatytame Wembley stadione "Barcelona" žaidė dvejas rungtynes. Tai buvo draugiški mačai su "Tottenham Hotspur" ir "Al Ahly".

- šių metų Čempionų lygos turnyre "Barcelona" demonstruoja geriausią puolimą. Josepo Guardiolos auklėtiniai į varžovų vartus pasiuntė 27 taiklius smūgius. "Manchester United" ekipa patikimiausiai ginasi - anglų vartuose kamuolys pabuvojo vos 4 kartus.

- "Manchester United" daugiausiai kartų kėlė kampinius prie varžovų vartų - 76 kartus.

- po Čempionų lygos finalo "Manchester United" vartininkas Edwinas van der Saras baigia profesionalaus futbolininko karjerą.

- Lionelis Messi trečius metus iš eilės pretenduoja tapti rezultatyviausiu Čempionų lygos turnyro žaidėju. Dabar argentiniečio sąskaitoje yra 11 įvarčių. Tokiu pasiekimu anksčiau galėjo pasigirti tik Gerdas Muelleris ir Jeanas Pierre'as Papinas. L. Messi taip pat turi galimybę pagerinti Ruudo van Nistelrooy'aus rekordą - 2002-2003 m. sezone olandas pelnė 12 įvarčių, tad argentiniečiui trūksta dviejų tikslių smūgių finale.

- šio sezono Čempionų lygos turnyre L. Messi daugiau nei bet kuris kitas futbolininkas smūgiuoja į varžovų vartus - 31 kartą. Prieš "Barcelona" lyderį taip pat daugiausiai kartų prasižengė varžovai - 30.