Sirgalių mintys: "Ligue 1" sezono apžvalga (I dalis) © Eurofootball.lt
Pasibaigus dar vienam sezonui [link="http://www.eurofootball.lt"]"EuroFootball.lt"[/link] rubrika "Sirgalių mintys" kviečia aistruolius apžvelgti palaikomų klubų praėjusius futbolo metus bei pasidalinti idėjomis apie artimiausią ateitį. Jūsų dėmesiui - Prancūzijos "Ligue 1" sezono apžvalgos pirmoji dalis, kurią parašė forumo narys T-Wolves.

10 - 11 metų "Ligue 1" sezonas buvo be galo įdomus. Čempionas paaiškėjo likus vos porai turų, o kas kovos Čempionų lygoje ar kitais metais žais "Ligue 2" – buvo neaišku iki pat paskutiniojo turo. Jau ketvirtą sezoną iš eilės Prancūzijos aukščiausiąjį divizioną laimi vis kitas klubas ir tai tik dar kartą įrodo "Ligue 1" konkurencingumą.

"Lille"

Fantastiškas sezonas 'dogams'!!! Laimėtas istorinis dublis – "Ligue 1" titulas ir Coupe de France taurė. Edenas Hazardas tapo geriausiu šio sezono "Ligue 1" žaidėju, o treneris Rudy Garcia - geriausiu trenerių kategorijoje. Viso sezono metu "Lille" žaidė stabiliai gerai ir tuo pačiu demonstravo gražų atakuojantį futbolą. Ne veltui juos vadino prancūziškąja "Barcelona". Trijulė - Hazardas – Sow – Gervinho - kartu sudėjus įmušė 47 įvarčius ir atliko 23 rezultatyvius perdavimus! Tačiau ne mažiau svarbios buvo ir gynybos bei saugų grandys. Gynybos ramstis sezono metu Adilas Rami tapo pagrindiniu 'Les Bleus' centro gynėju, o pagrindinis "Lille" atakų varikliukas iš gilumos Yohanas Cabaye taip pat nuolat kviečiamas į rinktinę.

Deja, kitą sezoną matysime pasikeitusį "Lille". Adilas Rami dar žiemos perėjimų lango metu persikėlė į "Valencia", tačiau buvo išnuomotas atgal į Prancūziją iki sezono pabaigos. Yohanas Cabaye taip pat kels sparnus į Angliją, greičiausiai į "Newcastle". Tačiau jį pakeisti turėtų Benoit Pedretti iš "Auxerre". Neaiški ir Gervinho bei Hazardo ateitis. Labai sielotis nevertėtų, nes LOSC klubo vadyba perėjimų srityje dirba nuostabiai ir net neabejoju, jog kitą sezoną "Lille" vėl bus tarp favoritų laimėti "Ligue 1", o Čempionų lygoje taip pat bus kietas riešutėlis.

"Marseille"

OM nepavyko apginti čempionų titulo ir susilyginti su ASSE daugiausiai iškovotų "Ligue 1" taurių kategorijoje. Nepaisant to, sezoną galime laikyti vykusiu, nes be trofėjų "Marseille" neliko – iškovotas Coupe de la Ligue trofėjus, o Čempionų lygoje pavyko patekti į atkrintamąsias varžybas, kur po garbingos kovos nusileista būsimiems finalininkas "Manchester United". Kalbant apie žaidėjus, geriausiu būtų galima rinkti Loic Remy. Šis universalus puolėjas buvo rezultatyviausias "Marseille" gretose. Prie sezono atradimų derėtų paminėti Andre Ayew. Šis legendinio OM futbolininko Abedi Pele sūnus įmušė net 11 įvarčių. Sezono pabaigoje labai sėkmingai pradėjo žaisti ir jaunesnysis Andre brolis – Jordanas Ayew. Kiek nuvylė Andre – Pierre'o Gignaco žaidimas, tačiau keli jo įvarčiai išgelbėjo "Marseille" nuo pralaimėjimų.

Vasara taip pat laukia nelengva. Klubą jau paliko geriausias šio sezono OM gynėjas Taye Taiwo. Greičiausiai ekipą paliks ir argentiniečių duetas – Gabrielis Heinze ir Lucho Gonzalezas. Verta paminėti, jog jie geriausiai apmokami komandos žaidėjai. Tačiau OM nepražus – jie ir toliau yra vienas finansiškai pajėgiausių šalies klubų, o atstovauti jiems trokšta bene kiekvienas Prancūzijoje žaidžiantis žaidėjas.

"Lyon"

Nepaisant užimtos 3 vietos, sezonas OL buvo nesėkmingas. Klubas neiškovojo jokio titulo, o 3 vieta, leidžianti dalyvauti Čempionų lygos atrankoje, buvo pasiekta tik paskutiniame ture. Prie viso šito dar galime pridėti ir pralaimėtą šimtąjį derbį mirtiniems varžovams "Saint-Etienne", o ką jau bekalbėti apie nesėkmes vidutiniokams išvykoje 4-0. Po tokio sezono klubo prezidentas Jeanas-Michelis Aulas žada kardinalias permainas. Kol kas nemėgstamiausias žmogus Lione – treneris Claude'as Puelis, dar neatleistas, bet kažin ar ilgai ištemps (straipsnis rašytas prieš dvi savaites - aut.past.). Tokie žaidėjai kaip Gourcuffas, Crisas, Cissokho turėjo nuviliančius sezonus. 'Liūtai' jau kelis sezonus patiria gana didelius nuostolius ir, pasak prezidento, "gyvena geriau, nei leidžia jų kišenė". Klubą turėtų palikti nemažai daug uždirbančių žaidėjų (Cissokho, Edersonas, Toulalanas, Kallstromas), o šansas bus suteiktas perspektyviems klubo auklėtiniams. Trumpai tariant, OL grįš prie senos geros politikos, kuri ir padarė juos lyderiaujančia komanda Prancūzijoje ir nuolatine Čempionų lygos dalyve.

PSG

Paryžiaus klubui trūko labai nedaug, jog jubiliejiniame 40 sezone pasiektų Čempionų lygą. Deja, paskutiniame ture Antoine'o Kambouare auklėtiniai sužaidė lygiosiomis, o "Lyon" laimėjo. Jeigu lyginsime sostinės ekipos pasirodymą su praėjusiu sezonu, tai ketvirtoji vieta yra nuostabus rezultatas, tačiau tai nė trupučio neguodžia nei žaidėjų, nei trenerių, nei valdybos. Geriausią žaidėją išrinkti sunku. Po pirmos sezono pusės juo neabejotinai būtų Nene, tačiau per antrąją sezono dalį brazilas sukrapštė vos vieną įvartį. Po šio sezono komandą paliko ir karjerą baigė dvi legendos – atraminis saugas Claude'as Makelele ir vartininkas Gregory Coupet. Neaiški ir kito veterano – Ludovico Giuly - ateitis. Tačiau prieš keletą dienų PSG gerbėjus pasiekė puiki naujiena – 70% klubo akcijų perima investuotojų grupė iš Kataro. Paryžiaus klubas jau kelis sezonus turėjo daug nuostolių ir naujo, turtingo investuotojo atėjimas ekipą turėtų paversti ne tik pelninga, bet ir sustiprinti sudėtį keliais pajėgiais žaidėjais.

"Sochaux"

Dar vienas klubas, kuriam sezonas buvo nuostabus. Niekas nesitikėjo, jog "Sochaux", turėdami tokią jauną sudėtį, sugebės užkopti iki 5 vietos. Dar vienas dalykas, darantis šį klubą žavingu, yra demonstruojamas atakuojantis futbolas. "Sochaux" yra viena rezultatyviausių "Ligue 1" komandų, saugas Marvinas Martinas yra daugiausiai rezultatyvių perdavimų atlikęs žaidėjas šį sezoną, o puolėjų duetas Modibo Maiga ir Brownas Ideye sumušė po 15 įvarčių kiekvienas. "Sochaux" taip pat buvo ta komanda, kuri pelnė daugiausiai įvarčių galva.

Tačiau finansiniu atžvilgiu FCSM negali lygintis ne tik su Top 4, bet ir su keletu klubų esančių lentelėje žemiau už juos. Treneris Francisas Gillotas jau paliko komandą ir perėjo į "Bordeaux", Marvinas Martinas ir Ryadas Boudebouzas aktyviai medžiojami turtingesnių ekipų. Belieka tikėtis, kad puiki "Sochaux" akademija paruoš dar vieną porciją talentų ir klubas nesmigs žemyn.

"Rennes"

Dviprasmiškos nuotaikos "Rennes" stovykloje. Kurį laiką buvę pirmoje vietoje ir daugiau nei pusę sezono buvę realūs kandidatai į Čempionų lygos vietas, 'bretonai' sezoną užbaigė vos 6 pozicijoje. Prie to labiausiai prisidėjo įspūdingas nelaimėtų varžybų ruožais nuo 27 turo. Per tuos 11 turų buvo iškovota vos viena pergalė, keturis kartus sužaista lygiosiomis ir patirti net septyni pralaimėjimai. Tačiau tai dažnas reiškinys "Ligue 1" pasaulyje, kai ilgai viršūnėje užsibuvusi komanda sminga į duobę ir praranda nemažai pozicijų. Vasara Bretanėje neturėtų būti labai permaininga. Klubo lyderis Yannas M’Vila pratęsė savo sutartį, bet pagrindinis vartininkas Nicolasas Douchezas pasibaigus kontraktui kelsis į PSG. Visus kitus nuostolius "Rennes" sugebės užkamšyti, nes turi pačią geriausią jaunimo akademiją Prancūzijoje.

"Bordeaux"

Akvitanės klubui praėjusios vasaros nuostoliai buvo pernelyg žiaurūs. Išėjo bene patys svarbiausi žaidėjai – Gourcuffas, Chamakhas ir treneris Blancas, o tokio pat lygio pamainų rasti buvo neįmanoma. Labai permainingas buvo šis sezonas 'žirondiečiams'. Nei "Lille", nei "Lyon", nei PSG nesugebėjo paimti 3 taškų prieš "Bordeaux", tačiau patys akvitanai buvo "sunešioti" namie prieš "Sochaux" 0-4 ir išvykoje prieš "Lorient" 5-1. Kadaise legendinio 'Les Bleus' saugų ketvertuko narys Jeanas Tigana neišsilaikė savo poste iki sezono pabaigos ir po pralaimėjimo prieš "Sochaux" pasitraukė pats, motyvuodamas, jog jo dukra patiria užgauliojimus. Paskutinius turus treneriu buvo Philippe'as Lucasas, prieš tai buvęs Tigana asistentu. Tačiau kitame sezone "Bordeaux" turės naują trenerį – už "Sochaux" vairo šiemet stovėjusį Francisą Gillotą. Kalbama, jog klubo brazilai - Fernando, Jussie ir Wendelis - gali palikti komandą ir keltis kažkur į Artimuosius Rytus "kalti pinigo". Trumpai tariant, "Bordeaux" laukia įdomi vasara, o kadangi klubas finansiškai gana rimtas, galime tikėtis, jog kitą sezoną grįš į kovą bent dėl vietos Europoje.

"Toulouse"

Sezoną "Toulouse" pradėjo galingai – 4 pergalės iš 4 žaistų rungtynių. Tačiau vėliau sekė duobelė ir beveik visą sezoną TFC trynėsi tarp vidutiniokų. Tik paskutinės dvi laimėtos varžybos leido "Toulouse" futbolininkams sezoną pabaigti gana aukštoje 8 vietoje. Šį sezoną "Toulouse" buvo viena prasčiausiai puolančių komandų ir tai įrodo, jog rezultatyviausi komandos žaidėjai savo sąskaitoje turi tik po 5 įvarčius. Tačiau gynyba buvo geležinė ir įvarčių praleista daugiau tik už "Rennes", o su čempionu "Lille" po tiek pat. Aišku viena - išlaikyti lyderius bus labai nelengva. Pagrindinis centro gynėjas Mauro Cetto tampa laisvuoju agentu, Frankas Tabanou, Moussa Sissoko, Etienne'as Capoue yra labai perspektyvūs žaidėjai jau dabar demonstruojantys aukštą lygį, tad tik laiko klausimas, kada juos kas iš stambesnių klubų nugriebs.

"Auxerre"

Devintoji vieta neatspindi "Auxerre" sezono. Praktiškai visą laiką sėdėję lentelės apačioje ir kovoję dėl išlikimo burgundai tik sezono pabaigoje susiėmė ir užkilo iki pirmojo dešimtuko. Labiausiai jiems reikalus pagadino dalyvavimas Čempionų lygoje, nes dėl trumpo suolo žaidėjai nesugebėjo žaisti keliais frontais. Iš klubo po sezono 5 metus jį treniravęs Jeanas Fernandezas. Kelių pastarųjų sezonų rezultatyviausias komandos žaidėjas lenkas Ireneuszas Jelenas kaip laisvasis agentas paliks AJA, taip pat į "Lille" persikels atakų generolas Benoit Pedretti. Neaiški ir dar kelių lyderių ateitis. Sunkūs laikai ateina burgundams.

"Saint-Etienne"

Lyginant su 08-09 ir 09-10 sezonais, kai klubas vos sugebėjo išsilaikyti lygoje, šiemetinė 10 vieta yra puikus pasiekimas. Tačiau galėjo būti ir geriau. ASSE sezoną pradėjo uraganiškai ir buvo užsilipę iki pirmosios vietos, ko 'žaliesiems' nebuvo pavykę padaryti beveik 30 metų. Šimtajame derbyje nukautas "Lyon", o klubo lyderis Dimitri Payetas štampavo įvarčius vieną po kito. Tačiau tada ekipa smuko į duobę ir geriausiu atveju kovojo dėl vietos Europoje lygoje. Galbūt jei ne namuose prarasti taškai prieš "Vallenciennes", "Monaco" ar "Rennes", kai ASSE dominavo, tačiau nesugebėjo įmušti, dabar juos matytumėm aukščiau. Beveik aišku, jog klubo lyderiai Dimitri Payetas ir Blaise Matuidi paliks komandą. Tačiau abu turėtų kainuoti daugiau nei 10 milijonų eurų, tad ASSE turėtų pavykti į jų vietą gauti tik šiek tiek prastesnius žaidėjus. Labiausiai sukrėtimo reikia gynybos grandyje, kuri jau eilę sezonų nepatikima ir tik legendinio vartininko Janoto dėka nepraleidžia 60 įvarčių per sezoną.



Norite prisidėti prie šios rubrikos? Visą reikiamą informaciją apie dalyvavimą "Sirgalių mintyse" sužinosite paspaudę [link="http://www.eurofootball.lt/forum/viewtopic.php?f=15&t=3534"]čia[/link].