Fergusonas apie 25 metus "Man Utd" klube: tai - pasaka (2 VIDEO) © Eurofootball.lt
"%c00040" strategas Seras Aleksas Fergusonas sekmadienį švęs įspūdingą sukaktį - prie Anglijos ekipos vairo jis stovi jau 25-erius metus.

70-metis specialistas laimėjo 12 Anglijos čempionų titulų, penkias FA taures, keturias lygos taures, dukart triumfavo Čempionų lygoje, kartą iškovojo Taurių laimėtojų taurę, tačiau trauktis kol kas neketina.

O to nenori niekas - juk Fergusonas praturtino futbolą ne tik taktiniais sumanymais, ar ne kartą įrodyta nepriekaištinga uosle naujiems talentams. Greta to - [link="http://eurofootball.lt/index.php?page=news&id=25305"]kartais kandūs, kartais juokingi, tačiau visuomet nepamirštami pasisakymai[/link]. Na, ir dar gumos kramtymas bei neblėstantis džiaugsmas komandai įmušus įvartį...

Legenda neatsižada kuklumo

"Tai, kad dirbu tiek ilgai, yra pasaka,- sakė škotas, 1986 metais atvykęs iš gimtosios šalies "Aberdeen". - Šis laikotarpis buvo nuostabus. Tikrai negalėjau to tikėtis, tad labai vertinu viską, kas įvyko."

Tiesa, Fergusonas niekuomet nebuvo linkęs liaupsinti savęs ar pasiektų rezultatų. Tas pats buvo ir šį sykį - paprašytas plačiau pasidalinti mintimis, jis atsakė: "Nenoriu į tai leistis."

Visgi pripažino: "Žvelgdamas atgal negaliu nepabrėžti, kaip man pasisekė dirbti su nepaprastai talentingais futbolininkas. Pačioje pradžioje buvo Bryanas Robsonas, Normanas Whiteside'as, Brianas McClairas, Markas Hughesas, Paulas Ince'as, Roy'us Keane'as, Ericas Cantona. Kokie tai nuostabūs žaidėjai...

Sunku suvokti, kad taip ilgai juos treniravau. Dabar futbolininkų asmenybės kitokios, jie atvykę iš skirtingų kultūrų."

Ir pridūrė: "Tęsiu darbą tol, kol man tai leis sveikata. Galiu pasakyti tik tiek, kad optimistiškai žiūriu 25 metus į ateitį."

Kas pakeis Fergusoną?

"The Guardian" savo straipsnyje pažymėjo, kad, nepaisant to, Fergusono pasitraukimas nenumaldomai artėja. Tuomet iškils svarbiausias klausimas - kas taps legendinio trenerio pamaina, prisiimsiančia milžinišką atsakomybę?

"Reikės patyrusio stratego. Kitas treneris tikrai nebus jaunas",- sakė pats Fergusonas.

Škotas planavo baigti karjerą dar 2002 metais, o tuomet jį pakeisti turėjo Svenas Goranas Erikssonas. Fergusonas galiausiai persigalvojo, o "Man Utd" sirgaliai, stebėdami Erikssono rezultatus kituose klubuose, turėtų tokiu veterano sprendimu labai džiaugtis.

Pagrindiniu favoritu daugelis laiko charizmatiškąjį portugalą Jose Mourinho, kuris neslepia noro grįžti dirbti į Angliją. Greta jo - "Barcelona" vairininkas Pepas Guardiola ir Davidas Moyesas, vadovaujantis Liverpulio "Everton".

Žinoma, nepamirštamos ir tokių specialistų kaip Fabio Capello, Markas Hughesas, Harry Redknappas, Laurentas Blancas, Steve'as Bruce'as, Ole Gunnaras Solskjaeras pavardės.

Visgi, kad ir kas jis būtų, pakartoti Fergusono žygių jam nepavyks. Daugelio dievinamas, kitų - nekenčiamas, bet į futbolo istoriją jis bus įrašytas auksinėmis raidėmis.

Fergusono karjera Mančesteryje: