Nepralenkiamą futbolo dievuką į "Barcelona" klubą atvedė... popierinė servetėlė (VIDEO) © Eurofootball.lt
Įspūdinga Lionelio Messi karjera "%c00006" klube prasidėjo buitiškai - ant popierinės servetėlės.

Tai įvyko prieš daugiau nei dešimt metų, kai nedidukas 13-metis Messi tikėjosi gauti pasiūlymą likti Katalonijos ekipoje.

"Tai servetėlė, kurią aš ir daugelis mano kolegų laiko daiktu, pakeitusiu "Barcelona" istoriją,- sakė vienas sandorio su Messi iniciatorių, futbolo agentas Horacio Gaggioli. - Jei jos nebūtų, Leo žaistų kitur."



2000 metų rugsėjį Messi atvyko į pirmą peržiūrą Barselonoje. Jau tuomet paauglys, prie kurio kojos kamuolys tiesiog lipte lipo, sužavėjo "Barcelona" darbuotoją ir trenerį Carlesą Rexachą.

Kai po kelių mėnesių reikėjo priimti galutinį sprendimą, klubo techninis direktorius surašė sutarties sąlygas ant pirmo po ranka pasitaikiusio popierėlio, kurį galėjo rasti "Barcelona Pompeia Tennis Club" sporto centre. Sąlygose pažymima, kad katalonai sutinka tenkinti Messi tėvo Jorge iškeltas sąlygas.

Ant servetėlės parašyta: "2000 metų gruodžio 14 dieną Barselonoje, Josepo Minguellos, Horacio (Gaggioli), Carleso Rexacho, "Barcelona" techninio sekretoriaus, akivaizdoje, nepaisant kai kurių prieštaravimų yra įsipareigojama pasirašyti sutartį su Lioneliu Messi ir išpildyti įsipareigotų sumų išmokėjimą."

Dabar Messi - 24 metai. Jis triskart iš eilės pripažintas geriausiu FIFA metų futbolininku - to nėra pavykę padaryti niekam nuo 1983 metų, kuomet sužibėjo Michelis Platini. Praėjusį sezoną argentinietis įmušė 53 įvarčius, šį – jau 31. Netrukus Leo taps rezultatyviausiu "Barcelona" visų laikų žaidėju.

Puolėjas triskart laimėjo Čempionų lygą, penkiskart - Ispanijos čempionatą, dukart - Pasaulio klubų taurę ir Europos Supertaurę, penkiskart - Ispanijos Supertaurę, kartą - Ispanijos Karaliaus taurę. Nenuostabu, kad Messi yra gretinamas su Pele, Diego Maradona ir Alfredo Di Stefano.

"Tokių futbolininkų yra labai mažai, todėl kontraktą pasirašėme labai anksti. Jautėme, kad jis išskirtinis,- sakė Rexachas. - Leo šeima paprašė raštu įtvirtinti susitarimą, kad galėtų būti ramūs dėl ateities. Neturėjau nieko kito, tik servetėlę, todėl ant jos viską ir surašėme."

Tiesa, procesas, po kurio Messi atsidūrė Barselonoje, prasidėjo dar anksčiau.

Su Gaggioli susisiekė žmonės iš Messi gimtojo Rosarijo miesto su prašymu pamėginti sudaryti kontraktą su "Barcelona", kadangi tuomet buvo priimtas sprendimas palikti "Newells Old Boys" ekipą. Naujajam klubui buvo keliamas svarbus reikalavimas - padengti išlaidas, susijusias su paauglio gydymu augimo hormonais.

Progą įsigyti talentą turėjo ir Buenos Airių "River Plate", o Gaggioli tikina niekuomet neužmiršiąs akimirkos, kai pirmą kartą pamatė Messi.

"Susitikome oro uoste. Išvydęs jį pamaniau: "Kur ketina žaisti šis vaikinas?" Jis buvo toks žemas ir liesas, atrodė neįmanoma, jog jis gali rungtyniauti",- pasakojo jis.

Nepaisant to, Messi jau tuomet žavėjo specialistus savo triukais ant žaliosios vejos – kadangi lenkdavo bendraamžius, treneriai jam liepdavo žaisti su vyresniais. Visgi įtikinti tuometį "Barcelona" prezidentą Joaną Gaspartą pasirašyti sutartį su 13-mečiu, kai reikėjo ieškoti naujo trenerio bei futbolininkų pagrindinei komandai, nebuvo lengva. Juolab, kad fiziniai duomenys nežadėjo nieko gero, o "Newells Old Boys" vadovai jau buvo priėmę sprendimą nutraukti mokėjimą už hormoninį gydymą.

Katalonai turėjo įsipareigoti ne tik apmokėti medicinines sąskaitas, bet ir visas išlaidas, susijusias su Messi šeimos kraustymųsi į Ispaniją. Be to, Messi tėvas prašė surasti jam darbą.

"Prezidentui paprastai nereikia taip rūpintis futbolininku, kurio rezultatų tikimasi sulaukti po dešimties metų,- pridūrė Minguella, kuris dirbo greta Gasparto. - Tuo metu Luišas Figo paliko komandą ir išvyko į "Real", o mes, atrodo, kalbėjome tik apie 13-metį. Nebuvo lengva."

Iki tol "Barcelona" nebuvo pasirašiusi sutarties su tokiu jaunu futbolininku iš užsienio - žengti šį žingsnį gilias tradicijas puoselėjančiam klubui nebuvo lengva. Tą jautė ir Messi, bet spalio mėnesį grįžęs į gimtinę jis manė, kad viskas jau sutvarkyta. Tačiau popierizmas užtruko ilgai.

"Direktoriai negalėjo suprasti, kodėl mes tiek dėmesio skiriame 13-mečiui paaugliui iš Argentinos,- kalbėjo buvęs generalinis direktorius Joanas Lacueva, talkinęs Gasparto ir prisidėjęs prie Messi įsigijimo. - Kantrybė seko. Bet Rexachas ir Rife buvo tikri, kad sutartis turi būti pasirašyta, sakė, kad kito tokio žaidėjo nėra. Neabejota, kad Messi yra perlas, o tam suvokti net nereikėjo daug išmanyti apie futbolą."

Gruodį atėjo lemtinga akimirka: arba pasirašoma sutartis, arba Messi veikiausiai išvyks kitur. Galutinis sprendimas buvo priimtas minėtą dieną sporto centre.

"Jis apsidarė aplink mėgindamas rasti popieriaus skiautę, bet nieko nebuvo, todėl išsitraukė vieną iš servetėlių",- šypsojosi Minguella.

Oficialiai dokumentai buvo sutvarkyti kovo mėnesį, ir jaunasis talentas su šeima persikėlė į Ispaniją. Dabar servetėlė, kurią Gaggioli ir Minguella išlaikė iki šių dienų, yra saugoma viename Barselonos bankų.

"Ji turėtų atsidurti muziejuje. Bet iš klubo skambučio nesu sulaukęs,- sakė Gaggioli. - Nesu uždirbęs nei vieno euro iš klubo ar Messi. Tačiau nežinau, ar norėčiau premijos, pirmiausiai reikia, kad su manimi susisiektų."