Lietuvos rinktinės treneriui paliko įspūdį "Žalgirio" žaidimas © Eurofootball.lt
Lietuvos nacionalinės futbolo rinktinės vyriausiasis treneris Csaba Laszlo antradienį žiniasklaidai pasidalino įspūdžiais iš vizito Škotijoje, kur stebėjo U-17 rinktinės rungtynes Europos čempionato „Elitiniame“ atrankos etape.

„Varžovams daugeliu aspektu nenusileidome, tačiau turime labiau pasitikėti savo jėgomis“, - kalbėjo Cs. Laszlo.

Akademijos auklėtiniai sudomino žvalgus


Nacionalinės rinktinės vairininkas kovo 20-25 dienomis Škotijoje stebėjo lietuvių jaunimo dvikovas UEFA U-17 čempionato „Elitinio“ atrankos etapo 6 grupėje su šeimininkais škotais, danais ir islandais. Pasak trenerio jis labiau kreipė dėmesį ne į komandinius rezultatus, o į individualias žaidėjų perspektyvas.

„Ši rinktinė pirmą kartą istorijoje žaidė „Elitiniame“ etape ir tai jau yra geras rezultatas. Bet kokiu atveju, man buvo įdomiausi atskiri žaidėjai ir keli iš jų paliko tikrai gerą įspūdį. Kalbėjausi su rungtynes stebėjusiais žvalgais. Jiems labiausiai į akį krito Nacionalinės futbolo akademijos auklėtiniai gynėjas Julius Aleksandravičius, saugas Tadas Lekeckas. Tai labai gerai, nes akademijoms svarbiausia ne rezultatai, o žaidėjų ugdymas“, - sakė Cs. Laszlo.

Trenerio nuomone, jaunimui turnyre Škotijoje pritrūko pasitikėjimo savo jėgomis ir atidumo, ypač pradedant rungtynes. „Pervertinti savęs nereikia, bet pasitikėti savo jėgomis svarbu. Mano nuomone, to mums labai trūko. Ne kartą praleidome įvarčius rungtynių starte. Vėliau žaidėme apylygiai, varžovams nenusileidome techniškai ar fiziškai, pagal pastarąjį aspektą galbūt netgi pranokome. Taip pat daug įvarčių praleidome po standartinių padėčių. Tai reikia taisyti“, - teigė specialistas.

Savo nuomonę apie jaunimo rinktinę ir pasiūlymus Cs. Laszlo išdėstė praėjusios savaitės pabaigoje susitikęs su Nacionalinės futbolo akademijos treneriais: „Pasakiau kas buvo negatyvu, kas buvo pozityvu. Malonu, kad mano patarimų išklausė ir jais domėjosi. Pradėjome bendradarbiauti ir stengiamės eiti viena kryptimi. Turime pasimokyti iš klaidų ruošiantis Europos U-19 čempionato finaliniam etapui, kuris vyks kitąmet Lietuvoje.“

Žaidybinės praktikos stygius


Cs. Laszlo Škotijoje stebėjo ir šalies „Premier“ lygos rungtynes tarp „St. Johnstone“ ir Edinburgo „Hearts“ komandų. Pastarajai ekipai atstovauja Marius Žaliūkas ir Arvydas Novikovas.

„Džiaugiuosi, kad A.Novikovas po pertraukos žaidė ir aikštėje išbuvo apie 65 minutes. Tačiau jam dar reikia pasitempti – jaunam rinktinės kandidatui tiek žaidybinės praktikos nepakanka. Arvydas buvo ir mano treniruojamoje „Hearts“ ekipoje, tačiau jam nepavyko atlikti šuolio aukštyn į pagrindinę komandą“, - sakė Cs. Laszlo.

Rinktinės strategas taip pat neseniai kalbėjosi su vienu komandos senbuvių Deividu Šemberu: „Gaila, kad jis žaidžia mažai, tačiau rinktinei gali būti naudingas dėl savo patirties ir lyderio savybių, netgi nebūdamas aikštėje.“

Atsirenka potencialius kandidatus


Savaitgalį „General Financing A lygoje“ vienvaldžiu lyderiu tapo Vilniaus „Žalgiris“, kuris sutriuškino Marijampolės „Sūduvą“. Pasak rungtynes LFF stadione stebėjusio Cs. Laszlo, abi komandos turi potencialių rinktinės žaidėjų.

„Nors „Žalgiris“ iškovojo aiškią pergalę, man buvo įdomiau atskiri žaidėjai. Abi komandos turi nacionalinės rinktinės kandidatų. Vilniaus ekipoje gerą įspūdį paliko vartininkas Marius Rapalis, gynėjas Algis Jankauskas. „Sūduvos“ gretose šį mėnesį geriausią įspūdį paliko gynėjas Valdemaras Borovskis. Komandose yra ir pajėgių legionierių. Šeštadienį laukia labai įdomios rungtynės tarp „Žalgirio“ ir įsibėgėjančio Panevėžio „Ekrano“, - įspūdžiais dalijosi treneris.

C.Laszlo teigimu, nemažai rinktinės kandidatų bus galima išbandyti vasarą, kai Lietuvos rinktinė žais ne tik Baltijos taurės varžybas, bet ir draugiškas rungtynes su Rusijos, Baltarusijos rinktinėmis.

Kitą savaitę treneris planuoja ne tik toliau stebėti Lietuvos čempionato kovas, bet ir aplankyti kaimyninėje Lenkijoje žaidžiančius mūsų šalies futbolininkus.