Buvęs Lietuvos rinktinės treneris R.Žutautas prognozavo A lygos turo rezultatus © Eurofootball.lt
Savaitgalį finišuos „General Financing A lygos“ pirmasis ratas. IX turo centrinė dvikova vyks Panevėžyje, kur Aukštaitijos derbyje kausis Lietuvos čempionato lyderis Panevėžio „Ekranas“ ir Pakruojo „Kruoja“. Tauragėje susitiks vietos „Tauras“ ir Klaipėdos „Atlantas“. Pirmą pergalę iškovojusi Gargždų „Banga“ svečiuosis Šiaulių centrinio stadiono sezono atidaryme, o Marijampolės „Sūduva“ ir Vilniaus „Žalgiris“ namuose priims atitinkamai Vilniaus „Reo“ ir Alytaus „Dainavos“ ekipas.

„Besibaigiantis pirmasis A lygos ratas neblogas. Buvo gražių rungtynių. Gerai startavo „Sūduva“. Dabar pirmas „Ekranas“. Tai stabili, patyrusi komanda“, – įvertino buvęs Lietuvos rinktinės kapitonas ir treneris Raimondas Žutautas.

Jo teigimu, „atkutusi“ neblogų žaidėjų turinti „Atlanto“ komanda. Specialisto nuomone, jai trūksta susižaidimo. „Buksuoja „Tauras“, „Reo“ komandą labai skriaudžia teisėjai“, – sakė treneris.

R. Žutautui geriausią įspūdį palieka brazilas Rafaelis Ledesma, kurį treneris vadina geriausiu visų laikų Lietuvos legionieriumi. Iš lietuvių buvusiam Lietuvos rinktinės strategui geriausią imponuoja neblogai čempionatą pradėję Tadas Eliošius, Artūras Žulpa, į Lietuvą grįžęs Mantas Kuklys, kovingą charakterį demonstruojantis Donatas Kazlauskas, stabiliai žaidžiantis Algis Jankauskas ir „Ekraną“ į priekį traukiantis Mantas Savėnas.

„Labiau imponuoja užsieniečiai. „Žalgiryje“ neblogai žaidžia Calumas Elliotas. Tikiuosi, kad jo įvarčiai dar neišseko“, – kalbėjo R. Žutautas.

Jis šiuo metu Vilniuje laukia UEFA PRO lygio licencijos patvirtinimo ir pasiūlymų iš klubų. R. Žutautu susidomėjimą rodo Izraelio ir Ukrainos lygų komandos.

Buvęs saugas A lygos rungtynes stebi ir stadionuose, tačiau dažniausiai - per Futbolo.TV.

„Šiauliai“ – Gargždų „Banga“
Laikas – balandžio 27 diena, 19 valanda.
Vieta – Šiaulių miesto savivaldybės stadionas.
Tiesioginė transliacija per Futbolo.TV
Raimondo Žutauto prognozė – 1:1.

Paskutinis pirmojo rato susitikimas startuos Šiauliuose. Vietos futbolininkai mače su „Banga“ atidarys Lietuvos čempionato sezoną pagrindiniame miesto savivaldybės stadione. Iki tol „Šiauliai“ žaidė Šiaulių Gytarių dirbtinės dangos aikštėje.

„Šiauliai“ turi daugiau šansų laimėti, tačiau svečiuose kontratakų taktika žaisti lengviau. Tai parodė ir Čempionų lygos pusfinalis tarp „Barcelonos“ ir „Chelsea“. Anglai įrodė, kad kurti sunkiau, nei gintis. Manau, kad rungtynės baigsis lygiosiomis“, – analogų ieškojo UEFA Čempionų lygoje su „Panathinaikos“ ir Haifos „Maccabi“ žaidęs R.Žutautas.

Jo nuomone, toks rezultatas „Bangai“ būtų neblogas. Gargždų komanda čempionate užima paskutiniąją vietą. Tačiau iš penkių turimų taškų tris iškovojo praėjusiame ture, namie 1:0 nugalėjusi Tauragės „Taurą“.

„Po pergalės žaidėjai įgavo motyvacijos, tačiau „Šiauliai“ bus nusiteikę prie savų žiūrovų švęsti pergalę. Nemanau, kad daug įtakos turės tai, jog komandos žais ne ant dirbtinės dangos, o natūralios vejos. Tai gali būti šioks toks „Šiaulių“ pranašumas, tačiau ir jie dėl oro sąlygų ilgai negalėjo treniruotis ant žolės“, – vertino Gargžduose karjerą pradėjęs R. Žutautas.

Trenerio teigimu, „Šiaulius“ į priekį stums ir noras reabilituotis. Kol kas neblizganti ekipa turi septynis taškus ir užima šeštąją vietą.

„Šiauliai“ įspūdingi žaidimo nerodo. Jie gana neblogai pradėjo sezoną, tačiau vėliau krito į duobę. Tai stebina, nes komandos sudėtis nebloga, – tokio šiauliečių starto nesitikėjo R. Žutautas. – Norint rasti nesėkmių priežasčių, reikia sėdėti klubo virtuvėje. Galbūt žaidėjai negauna atlyginimų, galbūt per anksti įgavo sportinę formą...“

Šiauliečiai per aštuonis turus praleido 13 įvarčių. Daugiau kartų kamuolį iš savųjų vartų traukė „Atlantas“ (20) ir „Tauras“ (17). Dažnai priekaištų sulaukiančią „Šiaulių“ gynybą pažymėjo ir R. Žutautas: „Jei komanda praleidžia po keturis ar tris įvarčius, kalti gynėjai. Tačiau tik jiems visko suversti negalima. Galbūt nesigina saugų grandis, o gynėjai išgelbėti nebepajėgia. Reikia analizuoti ir ieškoti priežasčių. Dabar yra ir statistikos centras. Treneriams lengviau būti negali.“

Pasak beveik visas šio sezono „Bangos“ rungtynes mačiusio R. Žutauto, Gargždų vienuolikė per mažai atakuoja, puolant trūksta lyderių. Dažniausiai ekipa pralaimi nežymiu skirtumu.

„Gargždų komanda atsisveikino su Anatolijumi Ostapu. Kiek girdėjau, ieškos stipraus, atakuojančio saugo. „Banga“ neblogai ginasi. Sėkmingai žaidžia jaunas vartininkas Vitalijus Myrnyj“, – komentavo „Bangos“ vyriausiojo trenerio Vaido Žutauto brolis.

„Šiaulių“ gretose dar nedebiutavo senokai į komandą atvykęs Dominykas Galkevičius. Saugas laukia, kol bus sutvarkyti visi formalumai. R. Žutautas stebuklų iš šio žaidėjo nesitiki: „Jis beveik metus praleido dėl traumos, tad turi mažai žaidybinės praktikos. Tačiau treneriui geriau matyti.“

Penktadienio rungtynių šeimininkai paskutinėje dvikovoje Alytuje 0:1 nusileido „Dainavai“. Žaidimas ir rezultatai kol kas liūdina klubo vadovus, tačiau šie skubotų sprendimų priimti neketina.

„Turime gerą komandą, bet ji nerodo rezultatų, kokių tikimės. Apie permainas trenerių štabe dar nediskutavome. Nenorime skubėti. Lengviausia rasti vieną žmogų ir jį teisti. Tačiau turime susėsti visi ir diskutuoti, ką reikia daryti, kad išbristume iš duobės“, – sakė „Šiaulių“ direktorius Gintautas Mirauskas.

R. Žutautas trenerių darbo komentuoti nelinkęs: „Visada būna taip, kad jei nėra rezultatų, kaltas treneris. Jis pralaimi, o pergalę švenčia komanda.“

Tauragės „Tauras“ – Klaipėdos „Atlantas“

Laikas – balandžio 28 d., 15 val.
Vieta – Tauragės stadionas.
Tiesioginė transliacija per Futbolo.TV
R. Žutauto prognozė – 2:0.

Turnyrinės lentelės kaimynų dvikova. Pirmąjį kartą pagrindiniame Tauragės stadione žaisiantis „Tauras“ su šešiais taškais žengia septintas, „Atlantas“ (5 taškai) – devintas.

„Manau, kad „Tauras“ prie savų žiūrovų turėtų laimėti. Prognozuočiau, jog rungtynės baigsis 2:0“, – spėjo R. Žutautas.

Treneris Tauragės ekipą vadina sunkiausiai nuspėjama visoje A lygoje: „Mače su „Banga“ „Tauras“ per pirmąjį pusvalandį turėjo pirmauti 2:0, tačiau neišnaudojo savo progų, o rungtynių pabaigoje buvo nubausti.“

Tauragės ekipoje rungtyniauja keletas futbolininkų iš Italijos, komandą treniruoja italas Giovanni Scanu. Tačiau, R. Žutauto nuomone, „Tauras“ nežaidžia itališko futbolo: „Italų futbolas grįstas taktika. Komandos juda labai mobiliai, kompaktiškai. Futbolininkai tik praradę kamuolį, iškart stengiasi jį susigražinti. Tauragės ekipoje tokio futbolo nematau.“

Pasak R. Žutauto, neprognozuojamas „Atlantas“ turi gerų žaidėjų, tačiau jam stinga susižaidimo: „Mačiau rungtynes su „Žalgiriu“. Vilniaus komandai viskas „įkrito“. Galbūt Klaipėdos komandos treneris pasirinko ne pačią geriausią taktiką. Marijanas Choružis nežaidė nuo pat rungtynių pradžios. Kai jis išėjo į aikštę, buvo per vėlu.“

Prieš rungtynes į sirgalius „Tauro“ klubo svetainėje kreipėsi ir tauragiškių vyriausiasis treneris G. Scanu: „Jūs esate nuostabūs, kaip ir Tauragės miestas, kuriame jaučiuosi lyg namie. Šeštadienį norėčiau išvysti pilną stadioną. Tai įkvėptų mūsų futbolininkus. Komanda pasiruošusi atiduoti visas jėgas, kad pasiektų teigiamą rezultatą ir padovanotų pergalę.“

Per visą istoriją „Tauras“ ir „Atlantas“ sužaidė 18 rungtynių, iš kurių aštuonerias laimėjo „Atlantas“, penkerias – „Tauras“. Penki mačai baigėsi lygiosiomis. R. Žutautas prisiminė ir pasiruošimo 2012 metų sezonui dvikovą, po kurios „Atlantas“ šventė pergalę 3:0.

Panevėžio „Ekranas“ – Pakruojo „Kruoja“
Laikas – balandžio 29 d., 16 val.
Vieta – Panevėžio „Aukštaitijos“ stadionas.
Tiesioginė transliacija per Futbolo.TV ir „Lietuvos ryto“ televiziją.
R. Žutauto prognozė – 1:1.

Centrinė turo dvikova. Pastarųjų ketverių metų A lygos čempionas „Ekranas“ šiemet pirmauja Lietuvos čempionate (21 tšk.). „Kruoja“ prieš sezoną kėlė ambicingus tikslus – laimėti medalius. Iki jų trūksta nedaug. Pakruojiečiai ketvirti (16 tšk.).

R. Žutautas dvikovą pavadino ne tik centrine, bet ir Aukštaitijos derbiu: „Manau, kad jis baigsis lygiosiomis 1:1. Jei „Ekranas“ laimės, tai tik 2:1.“

Jo nuomone, nekaip sezoną pradėję Panevėžio futbolininkai dabar demonstruoja solidų žaidimą. Treneris išskyrė lyderius M. Savėną ir Ramūną Radavičių, patyrusią gynėjų grandį.

„Kruoja“ sezone taip pat startavo sunkokai, bet įsivažiavo. Ji turi ambicingą trenerį, nemažai ukrainiečių. Tai įdomu komanda, galinti pateikti siurprizų“, – vertino R. Žutautas.

Jo nuomone, pirmasis abiejų komandų mačas ant vejos įtakos neturės: „Nei vieni, nei kiti neturėjo sąlygų treniruotis ant žolės. Viskas priklausys nuo oro, tačiau jį praneša gerą. Tokios turėtų būti ir rungtynės. Norėtųsi kuo daugiau įvarčių.“

Tikslių smūgių į savuosius vartus nenorėtų komandų treneriai. „Ekrano“ strategas Valdas Urbonas gyrė varžovus: „Kruoja“ verta pagarbos ne dėl šnekų, o rezultatų, kuriuos matome ir turnyrinėje lentelėje. Komanda mažai praleidžia. Turėsime ieškoti kelių, kaip peršokti barjerą.“

Pagyrų Pakruojo komandai negailėjo ir du įvarčius Lietuvos futbolo federacijos (LFF) taurės atsakomosiose pusfinalio rungtynės įmušęs „Ekrano“ puolėjas Andrius Velička: „Varžovai tikrai stiprūs. Jie praėjusiame ture laimėjo prieš „Sūduvą“, su „Žalgiriu“ žaidė lygiai. Pagaliau rungtyniausime ant vejos. To labai laukiau.“

Pasak „Kruojos“ saugo Karolio Jarmalavičiaus, pakuojiečiai turės labai sudėtingą užduoti siekiant pralaužti varžovų užtvaras: „Tai labai stipri komanda. Didžiausia jos galia – gynyba.“

Vilniaus „Žalgiris“ – Alytaus „Dainava“
Laikas – balandžio 29 d., 18 val.
Vieta – Lietuvos futbolo federacijos stadionas.
Tiesioginė transliacija per Futbolo.TV.
R. Žutauto prognozė – 3:0.

Namie žaisiantis „Žalgiris“ sieks įsirašyti dar tris taškus. Kol kas Vilniaus komanda jų turi 19 ir yra įsitaisiusi antrojoje vietoje. Šįkart žalgiriečių varžovė – tvirtai penktojoje vietoje įsikūrusi „Dainava“ (12 tšk.).

„Galima tikėtis žaidimo į vienus vartus. „Žalgiris“ rungtyniaus namie. Mačas baigsis 3:0“, – prognozavo R. Žutautas.

39-erių futbolo specialisto nuomone, „Žalgiris“ mėgsta kontroliuoti kamuolį, stiprus C. Ellioto ir Tomislavo Peko duetas, kairiajame krašte neblogai žaidžia Vaidotas Šilėnas.

Vilniaus komanda sekmadienį rungtyniaus pakilios nuotaikos. Nors „Žalgiris“ savaitės viduryje Marijampolėje 1:2 nusileido „Sūduvai“, bet to užteko, kad sostinės ekipa patektų į LFF taurės finalą.

„Nemanau, kad tai gali turėti kažką bendro. „Žalgiris“ sieks tik pergalės. Kitų kalbų net negali būti. Nors pastaruoju metu ir „Dainava“ muša įvarčius“, – svarstė R. Žutautas.

Jam nėra netikėta „Dainavos“ užimama pozicija: „Alytaus ekipa moka atakuoti, gintis. Neblogai žaidžia Arsenijus Buinickis, kuris gali ir pats įmušti, ir perdavimą atiduoti.“

„Dainava“ praėjusiame ture sezono atidaryme Alytuje 1:0 nuskriaudė „Šiaulius“. IV ture dainaviškiai 0:0 sužaidė su „Kruoja“.

Marijampolės „Sūduva“ – Vilniaus „Reo“
Laikas – balandžio 29 d., 20 val.
Vieta – Marijampolės „Arvi“ stadionas.
Tiesioginė transliacija per Futbolo.TV
R. Žutauto prognozė – 4:1.

Nesėkmių sužeista „Sūduva“ bandys išsilieti ant „Reo“. Marijampoliečiai A lygoje žengia treti (18 tšk.), „Reo“ (5 tšk.) – aštuntas.

„Sūduva“ turėtų laimėti. Nėra ką kalbėti apie komandų pajėgumą. Marijampolės ekipa pagal sudėtį daug stipresnė. Ji gerai žaidžia namie. Jei „Sūduva“ pasieks greitą įvartį, ji nugalės 4:0 arba 5:0. Jei ne – teks pavargti“, – įsitikinęs R. Žutautas.

Jo nuomone, „Sūduva“ bus įsižeidusi po pralaimėjimų „Kruojai“ praėjusiame ture (1:2) ir „Žalgiriui“ LFF taurės pusfinalyje trečiadienį (laimėjo 2:1, bet į finalą nepateko). Pasak R. Žutauto, daug priklausys nuo to, kaip „Sūduvos“ strategas Virginijus Liubšys sugebės komandą nuteikti kovai.

„Nors marijampoliečiai treti, negalima sakyti, kad jie silpnesni už „Ekraną“ ir „Žalgirį“. Panevėžiečiai įveikti, „Žalgiriui“ skaudžiai pralaimėta, nusileista „Kruojai“. „Sūduvai“ nelengva žaisti svečiuose“, – mano R. Žutautas.

VIII turo rungtynėse su „Kruoja“ ne nuo pirmųjų minučių žaidė R. Ledesma. Tiesa, futbolininkas išsigydė traumą ir trečiadienio mače su „Žalgiriu“ pasiuntė kamuolį į vartus.

„Nežinau, kokia brazilo sportinė forma. Tačiau jis sudaro daugiau kaip pusė komandos. Tai nestandartinis žaidėjas, galintis ir atiduoti perdavimą, ir pats įmušti“, – brazilą gyrė buvęs Lietuvos rinktinės treneris.

R. Žutautas mano, kad „Reo“ vertinti sunku, nes ji turi ir stipresnių, ir silpnesnių vietų. Treneris pripažino, kad lygos debiutantės žaidėjų meistriškumas ne toks, kaip lyderiaujančių komandų: „A lygos pajėgumas nuo I lygos skiriasi. Iš „Reo“ verta paminėti lyderį Tomą Ražanauską. Neblogai prie komandos pritapo Jevgenijus Morozas, komandą gelbėja vartininkas Valdas Jakimavičius. Tačiau pasitaiko ir jo klaidų.“

Prieš sezoną „Reo“ drąsiai kalbėjo apie medalius. „Netikiu, kad „Reo“ taip sustiprės ir pakils į trejetuką. Pirmiausia Vilniaus komandai reikia stengtis likti aukščiausioje lygoje. Tai būtų labai geras pasiekimas. Tada „Reo“ turėtų stiprintis“, – į ateitį žvelgė R. Žutautas.

Jis prisiminė „Reo“ ir „Sūduvos“ rungtynes pasiruošimo šių metų A lygai metu. Tada dvikova baigėsi lygiosiomis – 1:1.