A lygos 13 turo anonsas (komentaras) © Eurofootball.lt
Antradienį startuosiančio „General Financing" A lygos XIII turo desertas - trečiadienį vyksianti pastarąjį turą taškus praradusių Marijampolės „Sūduvos" ir Vilniaus „Žalgirio" komandų dvikova.

Dar vienas labai intriguojantis mūšis laukia Panevėžyje, kur susigrums nesustabdomai žengiantis „Ekranas" ir atsigaunantys „Šiauliai", pergalės Vilniuje įkvėpta Pakruojo „Kruoja" sieks nugalėti Alytaus „Dainavą", o Vakarų Lietuvos kaimynų dvikovoje Klaipėdos „Atlantas" priims Gargždų „Bangą".

„Klaipėdoje A lyga tik prasidėjo, tad daug galimybių susipažinti su ja neturėjau. Kol kas nėra aiškaus lyderio, bet favoritai liko tie patys. Žingsnį į priekį padarė „Dainava". Nebėra ryškių autsaiderių", - įspūdžiais dalijosi I lygoje žaidžiančią „Palangą" treniruojantis Rimantas Skersys.

Jo teigimu, palangiškiai apie A lygą kol kas negalvoja: „Dar pernai žaidėme II lygoje. Sezono pradžioje su favoritais rungtyniavome neblogai."

R. Skersys daugiausiai seka lygos statistiką, pažiūri keletą rungtynių, Futbolo.TV stebi santraukas ir komentarus.

Panevėžio „Ekranas" - „Šiauliai"
Laikas - gegužės 16 d., 18 val.
Vieta - Panevėžio „Aukštaitijos" stadionas.
Tiesioginė transliacija per Futbolo.TV.
R. Skersio prognozė - 2:1.

Ketverių pastarųjų metų šalies čempioną egzaminuos Renesansą atgyvenantys „Šiauliai". „Ekranas" (33 taškai) pirmauja šio sezono A lygoje, o „Šiauliai" (14 tšk.) užima šeštąją vietą.

„Nuolatinis derbis. „Šiauliai" „Ekranui" visada buvo kietas riešutėlis. Nebus lengva ir šįkart. Manau, Panevėžio ekipa laimės vieno įvarčio persvara. Galbūt 2:1", - spėjo R. Skersys.

Jo nuomone, „Šiauliams" papildomo stimulo suteiks ir naujasis treneris Gediminas Jarmalavičius, su kuriuo ekipa 5:1 sutriuškino Klaipėdos „Atlantą" ir 4:0 Pakruojo „Kruoją". Praėjusiame ture šiauliečiai 3:3 sužaidė su „Sūduva". Iki 89-osios minutės „Šiauliai" atsiliko 1:3. „Paskutinės rungtynės pridės gerų emocijų", - sakė R. Skersys.

Futbolo specialistas teigia, jog šiauliečiai atsigavo ir stebisi prasta komandos sezono pradžia: „Daug pasikeitimų nebuvo. „Šiauliams" atstovauja gero lygio žaidėjai: Igoris Kozlovas, Robertas Vėževičius, Deivydas Lunskis. Nesuversčiau visos kaltės treneriui. Manau, kad šiauliečiai moka žaisti. Juo labiau, kad pastaruoju metu „Šiauliai" visada likdavo netoli prizinių vietų."

R. Skersys negailėjo komplimentų ir „Ekranui", kurios sudėtis taip pat keitėsi nežymiai: „Stabili komanda. Žaidėjai puikiai pažįsta vienas kitą. Tai viena labiausiai patyrusių ekipų. Ji žaidžia protingą futbolą. „Ekrano" stiprybe visada buvo standartinės padėtys."

Panevėžio ekipa devynis turus buvo nepraleidusi įvarčių. Ledus pralaužė „Reo", o praėjusiame ture į „Ekrano" vartus kamuolį pasiuntė ir „Tauras". Nepaisant to, panevėžiečiai šventė pergalę 2:1.

„Vienas įvartis per rungtynes nieko neparodo. Jį gali įsimušti ir patys. Juk žaidžia ne mašinos. Tačiau „Ekrano" gynėjai labai patyrę. Gynyba būtų skylėta, jei ji praleistų tris ar keturis įvarčius", - mano R. Skersys.

IV turo dvikovoje Šiauliuose „Ekranas" įrodė savo pranašumą - 1:0. 29-ąją minutę pergalingą įvartį įmušė legionierius iš Dramblio Kaulo Kranto Fofana Adama.

Marijampolės „Sūduva" - Vilniaus „Žalgiris"
Laikas - gegužės 16 d., 20 val.
Vieta - Marijampolės „Arvi" arena.
Tiesioginė transliacija per Futbolo.TV.
R. Skersio prognozė - 2:0.

Centrinėje turo dvikovoje kausis turnyrinės lentelės kaimynai. Namie žaisianti „Sūduva" (23 tšk.) - trečia, „Žalgiris" (28 tšk.) - antras.

„Bus įdomu. Mačiau komandų rungtynes pirmajame rate, kai „Žalgiris" laimėjo 4:0. Mačas buvo keistas. Nesupratau, tai futbolas ar jo imitacija. „Sūduva" žalgiriečiams beveik nesipriešino. Manau, kad šįkart Marijampolės komanda norės revanšo. Prognozuočiau, jog rungtynės baigsis šeimininkų pergale 2:0", - spėjo R. Skersys.

Pirmajame mače „Žalgiriui" įvarčius pelnė Mantas Kuklys (52, 69 min.), Tomislavas Pekas (20 min.) ir Calumas Elliotas (88 min.).

Komandos šiemet buvo susitikusios ir Lietuvos futbolo federacijos (LFF) taurės pusfinalyje, kur galutinę pergalę šventė ir dėl svečiuose pelnyto įvarčio į finalą pateko „Žalgiris". Jis pirmosiose rungtynėse Vilniuje laimėjo 1:0, kai 10-ąją minutę kamuolį į savuosius vartus nukreipė Sergėjus Loginovas. Atsakomoji dvikova Marijampolėje baigėsi „Sūduvos" pergale 2:1 (10 min. Rafaelis Ledesma, 87 min. Craigas Thomsonas/25 min. M. Kuklys).

„Kai apylygės komandos, laimėti sunku. Tačiau tai parodo, kad žalgiriečiai turi rimtų ambicijų. Tai ekipa, kurioje didelė konkurencija. Lietuviams ten sunku įsitvirtinti. Tačiau „Žalgiriui" kol kas trūksta stabilumo", - kalbėjo R. Skersys.

„Palangos" strategas stebėjosi Marijampolės komanda, kuri su „Žalgiriu" sužaidė keletą skirtingų rungtynių. Jo nuomone, sezono pradžioje „Sūduva" sublizgėjo kovingumu, meistriškumu ir klase.

Abi komandos į aikštę žengs kovingai nusiteikusios. Sekmadienį „Žalgiris" savo stadione 0:2 pralaimėjo „Kruojai", o „Sūduva" svečiuose 3:3 sužaidė su „Šiauliais". Iki 89-osios minutės marijampoliečiai pirmavo 3:1.

„Tokios lygiosios nuotaikos nepridės. Tačiau, manau, kad komanda norės reabilituotis", - mano R. Skersys.

Po mačo su „Šiauliais" paprastai kalbus „Sūduvos" vyriausiasis treneris Virginijus Liubšys buvo nešnekus: „Nėra ką kaltinti, kai užpakalyje skylė, nieko nėra. Tada komandai labai sunku."

„Žalgiriečiams" dėl diskvalifikacijos šiose rungtynėse nepadės komandos kapitonas, gynėjas Algis Jankauskas. Vilniaus ekipos stratego Damiro Petravičiaus teigimu, jį pakeisti nebus labai sunku, nes komanda turi Andrių Skerlą.

Pakruojo „Kruoja" - Alytaus „Dainava"

Laikas - gegužės 17 d., 18 val.
Vieta - Pakruojo stadionas.
Tiesioginė transliacija per Futbolo.TV.
R. Skersio prognozė - 1:0.

Įnirtingai dėl medalių kovojanti ir ketvirtąją vietą užimanti „Kruoja" (22 tšk.) namie priims „Dainavą" (5 vieta - 15 tšk.).

„Nebus lengva nė vienai ekipai. Manau, kad gal ir sunkiai, tačiau laimės favoritė „Kruoja". Spėčiau, jog 1:0", - prognozavo R. Skersys.

Jo nuomone, „Kruojos" rezultatai daug ką pasako: „Ji pastaraisiais metais niekada nebūdavo gale. Galbūt ji stabiliai aukštos vietos neužimdavo, bet žaisdavo užtikrintai. Būtų labai įdomu, jei pakruojiečiai sugebėtų mesti iššūkį lyderių trejetui. Metas juos versti. Norisi šviežienos."

Pakruojo ekipa praėjusiame ture 2:0 svečiuose pranoko „Žalgirį", tačiau prieš tai namie 0:4 nepasipriešino „Šiauliams". „Tai rodo nestabilumą, bet mūsų futbole labai netikėtų rezultatų nebūna", - „Kruojos" nenuvertino R. Skersys.

Trenerio nuomone, neblogus „Dainavos" rezultatus lemia griežta Alytaus komandos stratego Rimvydo Kochanausko ranka.

„Ekipa sustiprėjusi. Puikiai pažįstu trenerius, žinau jų reikalavimus. Kochanauskas - reiklus, profesionalus strategas. Jis moka valdyti, treniruoti komandą. Žaidėjams reikalavimai dideli. Nemanau, kad „Dainava" kuriai nors komandai bus lengvas riešutėlis", - alytiškius gyrė R. Skersys.

Praėjusiame tarpusavio mače Marijampolėje „Kruoja" su varžovais sužaidė lygiosiomis - 0:0. „Dainava" daugiau dėmesio skyrė savųjų vartų saugumui. Po rungtynių Alytaus komandos puolėjas Arsenijus Buinickis pripažino, kad niekam nepatinka gintis, bet visi siekia laimėti - ir tie, kurie pasirinko kontratakų taktiką.

„Dainava" turbūt tokią taktiką naudos ir dabar. Išvykose taip žaisti paprasčiau", - sakė R. Skersys.

Pasak „Kruojos" vyriausiojo trenerio Aido Dambrausko, „Dainavos" komanda pakruojiečiams neparanki.

Klaipėdos „Atlantas" - Gargždų „Banga"
Laikas - gegužės 18 d., 18 val.
Vieta - Klaipėdos centrinis stadionas.
Tiesioginė transliacija per Futbolo.TV.
R. Skersio prognozė - 1:0.

Antrosiose rungtynėse Klaipėdos stadione vietos komanda (10 vt. - 6 tšk.) priims „Bangos" vienuolikę (7 vt. - 11 tšk.).

„Norėtųsi pamatyti tikrą kovą, emocijas, o ne pasivaikščiojimą. Tokių rungtynių užtenka. Kartais Lietuvoje daugiau vaidybos, nei tikros kovos, - kritiškai vertino R. Skersys. - Manau, „Atlantas" laimės 1:0."

Pasak „Palangos" vyriausiojo trenerio, įtakos turės ir derbio statusas: „Pralaimėti galima bet kam, tik ne kaimynui. Juo labiau, kad ekipos yra ir turnyrinės lentelės kaimynės. Papildomos motyvacijos nereikės."

R. Skersys turėjo kritikos ir „Atlanto" komandai. Jo nuomone, „Atlanto" ekipa silpniausia pagal turnyrinę lentelę, bet ne pagal sudėtį: „Yra kam žaisti. Futbolininkai turi potencialo. Reikėtų jų paklausti, ko jie eina į aikštę ir ką joje veikia. Juo labiau, kad šiemet ir trenerių kolektyvas normalus. Lyginant su pernai, Klaipėdos komanda žengė į priekį."

Futbolo specialistas negailėjo komplimentų „Bangos" komandai: „Gargždai gali būti miestelio, mylinčio futbolą, pavyzdys. Jis stabilus ir nuolat einantis į priekį. Šiemet sumažėjo klubo biudžetas, tad tikslai šiek tiek kitokie, bet imponuoja tai, kad gargždiškiai investuoja į infrastruktūrą, skiria dėmesį vaikams."

Prieš sezoną „Banga" žaidė draugiškas rungtynes su R. Skersio vadovaujama „Palanga". Gargždų ekipa palangiškių vyriausiajam treneriui paliko komandos, kuri profesionaliai rengėsi sezonui, įspūdį.

Praėjusiame ture „Atlantas" 0:1 nusileido „Dainavai", o „Banga" tokiu pat rezultatu „Reo". R. Skersio nuomone, rungtynėse labiau laimėjo „Reo", nei „Banga" pralaimėjo: „Gargždiškiai su „Reo" žaidė nedėkingu laiku. Kaip tik tada, kai „Banga" pakeitė trenerį ir jos emocinė būsena pakilo."

I rate Gargžduose „Atlantas" laimėjo 1:0. Vienintelį įvartį 59-ąją minutę pelnė Evaldas Razulis. Jo tikslus smūgis išrinktas gražiausiu įvarčiu kovo mėnesį.