Praėjusio sezono "Barcelona" pelnas - beveik 49 milijonai eurų © Eurofootball.lt
Ekonomikos sritį kuruojantis "Barcelona" viceprezidentas Javieras Fausas pristatė praėjusio sezono finansinius klubo veiklos rodiklius.

Pasak jo, svarbiausias pasiekimas yra tai, jog komanda pagaliau nepatyrė finansinių nuostolių ir gavo pelną. 2011-2012 metų sezone komandos biudžetas pasipildė 48,8 milijonais eurų. Skola, kuri iki šiol siekė 420 milijonų eurų, sumažėjo iki 335 milijonų eurų.

Praėjusiais finansiniais metais "Barcelona" pajamos buvo 494,9 milijonai eurų, o išlaidos - 441,4 milijono eurų. Tai reiškia, kad Katalonijos klubas išleido 31,5 milijono eurų (6,6 proc.) mažiau nei prieš dvejus metus.

J. Fauso teigimu, sėkmingą veiklą garantavo sugriežtinta finansų kontrolė, taupymo politika kai kuriose srityse, sėkminga prekyba bilietais, sutartys su "Qatar Foundation" ir sporto prekių industrijos gigante "Nike" bei, žinoma, papildomos įplaukos už transliacijų teisių pardavimus.

Dabar, pasak vieno iš "Barcelona" vadovų, klubas ir toliau didelį dėmesį skirs savo finansinių įsiskolinimų mažinimui, tačiau J. Fausas čia pat įspėjo, jog nereikėtų tikėtis, kad ekipos skola greitu metu sumažės, pavyzdžiui, iki 200 milijonų eurų.

Gautasis 48,8 milijonų eurų pelnas - didžiausias per visą Katalonijos komandos istoriją.

Tiesa, "Barcelona" nelaimėjo Ispanijos čempionato bei UEFA Čempionų lygos. J. Fausas taip pat pripažino, kad tuo atveju, jei ekipa būtų laimėjusi nacionalinį šalies čempionatą, įvairioms papildomoms premijoms jai tektų pakloti 12 milijonų eurų.

"Net ir tuo atveju, jei mes būtumėme laimėję Primerą, "Barca" būtų uždirbusi 36 milijonus eurų, o tai vis tiek būtų geriausias rodiklis per visą komandos gyvavimo istoriją", - pabrėžė viceprezidentas.

Teigiama, kad didžiausia uždirbto pelno dalis ir toliau bus skiriama įsiskolinimų mažinimui.

J. Fausas taip pat informavo ir apie ekipos patirtus nuostolius. Sutarčių su Keirrisonu, Henrique ir Aleksandru Hlebu nutraukimas "Barcai" kainavo 20 milijonų eurų.

Dar 250 tūkstančių eurų Katalonijos ekipa neteko už įvairius varžybų reglamento ir drausminius pažeidimus.

Praėjusių metų Čempionų lygos finale su "Manchester United" komanda "Barcelona" futbolininkai vėlavo išeiti į aikštę. Tas pats nutiko ir UEFA Supertaurės mače su "Porto". Nurodomo, kad tokie pažeidimai įvyko dėl užsitęsusių Josepo Guardiolos pokalbių su žaidėjais prieš rungtynes. "Barcai" taip pat teko sumokėti už savo sirgalių elgesį rungtynėse, kuomet tribūnuose buvo naudojami įvairūs pirotechnikos užtaisai.

Spaudos konferencijoje taip pat dalyvavęs Katalonijos klubo prezidentas Sandro Rosellis taip pat pridūrė, jog ateinančiame sezone "Barcelona" nebemokės La Korunijos "Deportivo" ekipai 1,8 milijono eurų.

Tokią finansinę injekciją kai kurie Ispanijos pirmojo diviziono klubai teikia komandoms, iškritusioms į žemesnę lygą. Tai reglamentuojantis susitarimas pasirašytas prieš dvejus metus.