Lietuvos futbolas – mafijos rankose? © Eurofootball.lt
Lietuvos futbolas sulaukė tarptautinio dėmesio. Deja, ne dėl pergalių, bet dėl grobstymo. Kur Lietuvoje dingsta jų skiriami pinigai, aiškinasi europinė ir pasaulinė futbolo organizacijos - UEFA ir FIFA.

Tarptautinis dėmesys Kauno banditų įtakai


„Žmonės atvyko į naujo stadiono atidarymą ir turėjo užsiimti ne tais darbais, kuriais atvyko užsiimti“, - LNK „Alfa savaitei“ sakė buvęs futbolo federacijos viceprezidentas Gintautas Babravičius.

UEFA ir FIFA atstovams teko aiškintis, kodėl teismas pusei metų nušalino su Kauno banditais siejamą Lietuvos futbolo federacijos vadovą Julių Kvedarą ir ar išties jis galėjo savintis tarptautinių futbolo organizacijų Lietuvai skiriamus pinigus. J. Kvedaras viską verčia priešams, kurie esą taikėsi į federacijai priklausančius stadionus Kaune ir Vilniuje.

„Vilniuje man buvo pasakyta, nelįsk, čia yra kai kokia interesų grupė į šitą stadioną, tada aš pasakiau, kad jei dėl futbolo darysit, tai tvarkoj, bet kai išgirdau, kad ne dėl futbolo, tada informavau tuos žmones, kad bus čia futbolo stadionas. Tada, sako, lauk pasekmių. Na ir sulaukiau“ , - sakė Kauno apylinkės teismo sprendimu nuo pareigų nušalintas Lietuvos futbolo federacijos vadovas J. Kvedaras.

Zuokas tiesia rankas į futbolą?


Užuodę progą, sukruto ir dabartinės federacijos vadovybės oponentai.

„Jei jau įsikiša tokios institucijos - UEFA ir FIFA - tai reiškia, kad situacija tikrai neeilinė ir aš matau tik vieną atvejį – visa federacijos vadovybė plius vykdomojo komiteto nariai, kurie jau sėdi 20metų, jie turės atsistatydinti“, - LNK „Alfa savaitei“ sakė futbolo treneris Valdas Ivanauskas.

Rietenos paralyžiavo federacijos veiklą, tad atsirado ir gelbėtojas iš Vilniaus miesto mero Artūro Zuoko aplinkos.

„Aš tikrai, kaip sakoma, neiššokau kaip Pilypas iš kanapių“, - atrėžė Seimo narys Žilvinas Šilgalis.

Vienas iš prieš rinkimus paprastai itin suaktyvėjančių politikų būtų nieko prieš atsisėsti į futbolo federacijos prezidento kėdę. Žinomai, laikinai.

„Reikia, kad kažkas nuramintų aistras ir tikrai to reikėtų, ir tada futbolo visuomenė ramia galva galėtų pasirinkti tolimesnį futbolo vystymo kelią. Tai būtų, mano supratimu, sveika visiems. Ir aš pasakiau: jeigu reikia tokios pagalbos – aš galiu laikinai padėti. Tik tiek ir nieko daugiau“, - LNK „Alfa savaitei“ sakė parlamentaras Ž. Šilgalis.

Futbolas mafijos rankose?


Kol lietuviai kaunasi dėl postų, Europos ir pasaulio futbolo organizacijos aiškinasi, kas išties atsitiko su jų pinigais. FIFA ir UEFA atstovai susitiko su Vyriausybės vadovo ir Vidaus reikalų ministerijos atstovais, pačia futbolo federacijos vadovybe, trauks ir pas prokurorus.

„Kaip sakoma, nusiskanavo situaciją. Iš pokalbio supratau, kad tyrimas ketina būti rimtas, todėl, kad jie paprašė pagalbos – tarpininkavimo ir ketina kreiptis tiesiogiai į prokuratūrą. Jiems reikia tų įrodymų, kurių niekas be tyrėjų nežino, nes vyksta ikiteisminis tyrimas“,- LNK „Alfa savaitei“ sakė G. Babravičius, buvęs futbolo federacijos viceprezidentas.

Futbolo federacijos prezidentas J. Kvedaras Kauno miesto apylinkės teismo sprendimu šešiems mėnesiams nušalintas nuo pareigų po to, kai į ikiteisminio tyrimo teisėją kreipėsi Kauno apygardos prokuratūra, atliekanti ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto futbolo funkcionieriaus, kuris siejamas ir panašu, kad pats nelabai tai neigia, su Kauno nusikalstamu pasauliu praturtėjimo. Ikiteisminis tyrimas pradėtas Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnyboje praėjusių metų pabaigoje, gavus Valstybinės mokesčių inspekcijos pranešimą.

„Man juokas ima. Viską esu pateikęs Mokesčių inspekcijai ir dar nesu gavęs atsakymo. Jei pasakys, kad kažkas neatitinka, tai tada galėčiau komentuot, o iš laikraščių nekomentuoju“,- atkerta įtariamasis J. Kvedaras.

Kai futbolui skirti pinigai Lietuvoje nuplaukia į šoną ne naujiena. Prieš dešimtmetį futbolo federaciją krėtė skandalas, kai tuometinis jos vadovas Vytautas Dirmeikis federacijos pinigus investavo į majonezo gamybos verslą. Beveik visą nepriklausomybės metą futbolui vadovavę veikėjai buvo siejami ir su organizuotu nusikalstamumu.