"Barcelona" pradeda kovas Čempionų lygoje (faktai) © Eurofootball.lt
Tris kartus per paskutiniuosius septynerius metus Čempionų lygos taurę iškovojusi "Barcelona" vėl stoja į kovą dėl prestižiškiausio Europos klubinio trofėjaus.

Turnyro burtai Katalonijos klubą G grupėje suvedė su Lisabonos "Benfica", Maskvos "Spartak" ir Glazgo "Celtic".

Pirmasis "Barcelona" varžovas - Rusijos klubas.

Kelias į Čempionių lygą. Tito Vilanovos auklėtiniai iš karto pateko į pagrindinį turnyro etapą - tai jiems garantavo aukštas Ispanijos reitingas, turnyro kvota ir, žinoma, antroji vieta nacionalinėse pirmenybėse.

Rusijos sostinės komandai dėl kelialapio į grupių etapą teko kovoti atrankinėse varžybose, kur "Spartak" sau iš kelio pašalino Stambulo "Fenerbahce" ekipa. Pirmąjį mačą maskviečiai laimėjo 2:1, o antrosiose rungtynėse su turkais užfiksuotos lygiosios 1:1.

Ankstesnės dvikovos. "Barcelona" ir "Spartak" keliai Čempionų lygos turnyre buvo susikirtę 1993-1994 metų sezone, kuomet abi ekipos viena prieš kitą kovojo grupių etape. Pirmoji dvikova Maskvoje baigėsi rezultatu 2:2. "Barcelona" pirmoji išsiveržė į priekį po tikslių Hristo Stoichkovo ir Romario smūgių, tačiau mačo santykį sušvelnino Vitalijus Radionovas, o rezultatą išlygino Valerijus Karpinas.

Atsakomajame mače Camp Nou stadione šeimininkai tiesiog sutriuškino savo varžovus rezultatu 5:1, o įvarčius nugalėtojams tuomet pelnė H. Stoichkovas, Guillermo Amoras, Romario ir dublį pridėjo Ronaldas Koemanas. "Spartak" ekipa paguodos įvartį pelnė jau minėtasis V. Karpinas.

Ispanija prieš Rusiją: "Barcelona" namuose prieš komandas iš Rusijos yra žaidusi 6 kartus. Katalonų sąskaitoje yra 4 pergalės ir 2 pralaimėjimai.

"Spartak" Ispanijoje yra viešėjęs 12 kartų ir nė karto su varžovais iš Pirėnų pusiasalio nesužaidė lygiosiomis - 4 pergalės ir 8 pralaimėjimai.

Asmeninės dvikovos. Dabartinis Maskvos "Spartak" vyriausiasis treneris Unai Emery anksčiau yra treniravęs "Almeria" ir "Valencia" klubus. Su kiekviena iš šių komandų strategas prieš "Barcelona" yra žaidęs po 6 kartus ir nė karto nėra įveikęs katalonų.
Jei aikštėje pasirodys dabartinis "Spartak" saugas Kimas Kallstromas, tai bus penktasis jo mačas prieš "Barcą". Anksčiau švedas prieš Katalonijos klubą kovojo būdamas Lyono "Olympique" žaidėju ir taip pat niekada nėra iškovojęs pergalės - 2 pralaimėjimai, 2 lygiosios.

Aidenas McGeady prieš "Barcą" kovos trečią kartą ir taip pat niekada nėra šventęs pergalės prieš Katalonijos klubą. Anksčiau škotas atstovavo Glazgo "Celtic" ir su juo 2007-2008 metų sezone pralaimėjo katalonams 0:1 bei 2:3.

Serija. "Barcelona" gimtajame Camp Nou stadione nepralaimi 16-os paskutinių Čempionų lygos mačų: 13 pergalių ir 3 lygiosios. Šiose rungtynėse katalonai pelnė 49 įvarčius, o patys praleido 11 tikslių varžovų smūgių.

Kiti faktai

- Tai pirmosios Tito Vilanovos, kaip vyriausiojo trenerio, rungtynės Čempionų lygoje.

- Per visą Čempionų lygos istoriją nuo 1955-56 metų sezono "Barcelona" yra sužaidusi 233 mačus. Katalonų sąskaitoje - 134 pergalės, 56 lygiosios, 43 pralaimėjimai.

14 kartų katalonai nužygiavo iki pusfinalio, 7 kartus žaidė finale ir iškovojo 4 trofėjus.

"Barcelona" yra pelniusi 459 įvarčius, praleidusi - 226.
(Pastaba: tais metais įvyko pirmasis elitinis klubų turnyras, žinomas Europos taurės vardu. Dabartinis lygos formatas naudojamas nuo 1992 metų).

- Rezultatyviausi "Barcelona" futbolininkai Čempionų lygoje: L. Messi - 51 įvartis, Rivaldo - 25, Patrickas Kluivertas - 21, Luisas Enrique - 20, Samuelis Eto'o - 18, H. Stoichkovas - 15, Ronaldinho - 14, Pedro Rodriguezas - 13.

- "Barcelona" niekada nėra pralaimėjusi Čempionų lygos mačo, jei jame įvartį pelno Lionelis Messi - 29 pergalės, 3 lygiosios.

- Praėjusiame sezone "Barcelona" buvo ilgiausiai kamuolį kontroliuodavusi komanda - 68 proc. mačo laiko. Antroje vietoje yra "Manchester United" - 58 proc.

- Per paskutiniuosius 3 sezonus "Barcelona" laimėjo 56,5 proc. Čempionų lygos mačų, jei aikštėje rungtyniaudavo Carlesas Puyolis. Be savo kapitono "Barcelona" Čempionų lygoje laimėjo net 71 proc. žaistų mačų.

- Per paskutiniuosius 3 sezonus "Barcelona" futbolininkai dažniau nei bet kuri kita turnyro komanda smūgiuodavo į... vartų konstrukciją. Katalonų sąskaitoje 10 smūgių į skersinį arba virpstus. Antroje vietoje yra Miuncheno "Bayern" - 6 kartai.

- Per paskutiniuosius 3 sezonus "Barcelona" ir Madrido "Real" yra ekipos, dažniausiai išsaugodavusios savo vartus "sausais". Abiem komandoms varžovai įvarčio nesugebėjo įmušti 16-oje dvikovų.

- Per visą turnyro istoriją "Barcelona" daugiausiai kartų grupių etapą baigdavo kaip savo grupės nugalėtoja. Tai įvyko 13 kartų. Vienu kartu mažiau grupės varžybas yra laimėjusios "Manchester United" ir Madrido "Real".

- Per 50 paskutinių rungtynių Čempionų lygoje "Barcelona" iškovojo 30 pergalių, 15 kartų sužaidė lygiosiomis ir 5 kartus pralaimėjo. Iš jų - Camp Nou stadione: 17 pergalių, 5 lygiosios, 2 pralaimėjimai.

- Per 50 paskutinių rungtynių Čempionų lygoje "Barcelona" pelnė 117 įvarčių. Vidurkis - 2,34 per mačą.