J.Kvedaras: mes galime pateikti paraišką surengti 2020-ųjų Europos futbolo čempionatą © Eurofootball.lt
UEFA praėjusią savaitę apsisprendė – 2020 metų Europos futbolo čempionatas vyks ne vienoje ar keliose valstybėse, o net 13-oje žemyno miestų.

UEFA generalinis sekretorius Gianni Infantino pranešė, kad čempionatas vyks tik viename kiekvienos šalies stadione. Pusfinaliai ir finalas planuojami surengti tame pačiame konkrečiame stadione. Miestai ir stadionai, kurie priims 2020-ųjų Europos futbolo pirmenybes, bus paskelbti kitų metų rugsėjį.

Įdomu, jog į kovą dėl galimybės būti vienu iš čempionato rengėju žada įsitraukti ir Estija. Kaip teigia oficialūs šalies sporto vadovai, ši Baltijos valstybė norėtų paduoti paraišką Talino stadione rengti vienos iš grupių varžybas.

„Pati Estijos futbolo federacija nieko apie tai nesako – tyli. Kalbėjausi su estų futbolo vadovybe, tačiau ji nutylėjo apie tokius planus. Ir ką jie galėtų rengti? Juk jie neturi net minimalius Europos čempionatui reikalavimus atitinkančio stadiono. Estams tektų statyti priestatą, jei jie norėtų į savo stadioną sutalpinti bent jau 30 tūkst. sirgalių“, – sakė Lietuvos futbolo federacijos (LFF) prezidentas Julius Kvedaras.

UEFA visiems kandidatams rengti 2020-ųjų čempionatą patvirtino stadionų reikalavimus: grupių etapo ir aštuntfinalio dvikovos turės vykti bent 50 tūkstančių, ketvirtfinalių – 60 tūkst., o pusfinalio ir finalo – 70 tūkst. vietų stadionuose. Yra ir išimčių: dviems miestams bus leidžiama rengti grupės mačus 30 tūkstančių vietų arenose, bet visų naujų stadionų statybos privalo prasidėti vėliausiai 2016 metais.

„Mes? Tai žinoma, mes galime pateikti paraišką surengti 2020 metų Europos futbolo čempionato grupės kovas ir ją rimtai nagrinėtų UEFA. Tačiau su sąlyga – kad Vyriausybė garantuotų, jog sostinės Šeškinės rajone bus galiausiai pastatytas Nacionalinis stadionas“, – kalbėjo LFF vadovas.

Lietuvos futbolo federacijos vadovas juokavo, kad mūsų šalyje lankėsi ne viena UEFA delegacija, kurių nariai lyg juokais, lyg rimtai kartojo tą patį: „Turite puikia infrastruktūrą, būtiną įvairių futbolo varžybų rengimui. Trūksta jums tik neesminės smulkmenos – stadiono, kuriame galima būtų rengti turnyrus“.

Nors J.Kvedaras tikino, kad 30 tūkstančių vietų stadionas Vilniui būtų prabanga ir kaip rimtam šeimininkui vertėtų pagalvoti – ką veikti su statiniu pasibaigus čempionatui ir kaip stadioną padaryti pelningu, jis tikino, jog pirmenybės Lietuvai nekainuotų.

„Šiemet rengsime devyniolikmečių Europos čempionatą Marijampolėje, Alytuje ir Kaune. Parengimas žmonių, organizaciniai klausimai – už viską moka UEFA. Panašiai ir būtų su Europos čempionatu. Vienintelis dalykas – visos televizinės teisės priklauso UEFA ir tu, kaip varžybų rengėjas, negali gauti papildomų pajamų iš televizijų transliacijų“, – pasakojo J.Kvedaras.

„Mes svarstytume ir gal net būtume pasirengę UEFA prašyti Europos futbolo čempionato kovų, tačiau norėtume Vyriausybės garantijų. Nes juk dabar – viskas aukštyn kojomis. Europos krepšinio pirmenybėms prisistatėme arenų, dabar jos beveik niekam nereikalingos. Buvo planuose statyti stadionus, bet dabar užėjo baseinų statybų manija – ko tik neklausi, visi aiškina, jog reikia atidėti mintis apie stadionus vėlesniam laikui, nes dabar kils tik baseinai“, – nelinksmai šmaikštavo J.Kvedaras.