"Milan" saugas Boatengas: rasizmas negali sužlugdyti futbolo © Eurofootball.lt
Socialinio tinklalapio „Facebook“ bendruomenė „A.C. Milan Fanai“ pristato rasistinių įžeidinėjimų patyrusio Kevino-Prince‘o Boatengo kalbą Jungtinėms Tautoms.

„Milan“ klubo atakuojantis saugas Kevinas-Prince‘as Boatengas ketvirtadienį kalbėjo Jungtinėms Tautoms, Ženevoje, tarptautinės rasistinės diskriminacijos pašalinimo dienos proga.

„Madam Pillay, vyriausioji žmogaus teisių komisare, gerbiami kolegos ir ekspertai, ponai ir ponios.Matėte vaizdo įrašą, kuris buvo padarytas sausio 3-ąją dieną, Busto Arsizio mieste, draugiškose rungtynėse tarp „Milan“ ir ketvirtosios lygos komandos. Tuomet aš nusprendžiau sustabdyti žaidimą ir smūgiuoti kamuolį į tribūnas, kadangi jaučiausi giliai įžeistas ir piktas dėl rasistinių įžeidinėjimų, kuriuos girdėjau iš tribūnų. Šis gestas parodytas tik mano vieno, nebūtų turėjęs jokio, tam tikro, tolimesnio rezonanso.

Mano komandos draugai net nedvejodami pasekė mano pavyzdžiu ir kartu palikome aikštę. Faktas, jog visa komanda žengė žingsnį, tokiame dviprasmiškame epizode, prieš rasizmą. Šis žingsnis buvo aprašomas visame pasaulyje, naujienų antraštėse. Štai, kodėl šiandien aš esu čia.

Esu dėkingas vyriausiajai žmogaus teisių komisarei, poniai Navi Pillay ir anti-diskriminacijos įstaigos skyriui, dėl kvietimo. Tai yra didelė garbė man, šiandien kalbėti čia. Ponai ir ponios, mes gyvename 2013-aisiais metais, o rasizmas yra vis dar tarp mūsų, ir tai vis dar yra problema. Tai nėra tiesiog argumentas istorijos kanalui ar kažkam, kas priklauso praeičiai, ar kažkam, kas vyksta tik kitose šalyse. Rasizmas yra tikras, jis egzistuoja čia ir dabar. Jūs galite tai pastebėti gatvėse, jūsų darbo įstaigoje ar stadionuose.

Mano gyvenime buvo momentų, kuomet aš nenorėjau susidurti su šia problema. Aš bandžiau tai ignoruoti, tarytum tai būtų tik galvos skausmas, kuris anksčiau ar vėliau baigsis. Turėjo tik palaukti. Tačiau, tai yra tiesiog iliuzija. Ši problema, pati neišnyks. Turime pareigą pažvelgti rasizmui į akis ir pradėti kovoti su juo. Sąvoka „rasistas“ neegzistuoja. Nėra jokio, pakenčiamo rasizmo kiekio.

Yra daug skirtingų rasizmo tipų, nuo skirtingų spalvų iki kitų tautybių žmonių. Nėra jokios vakcinos ar antibiotikų, kurie galėtų kovoti su tuo. Tai yra pavojingas ir infekcinis virusas, kuris dėl abejingumo ir neveiklumo yra tik stiprėjantis“, - pasakojo K.P.Boatengas.

„Kuomet žaidžiau Ganoje, sužinojau kaip kovoti su maliarija. Paprastos vakcinos nepakanka. Jūs taip pat turite išvalyti vietas, kuriose ji gali plisti. Aš manau, jog rasizmas ir maliarija turi labai daug bendro. Stadionai yra tos vietos, kur skirtingų odos spalvų žmonės gali susirinkti palaikyti mylimų komandų arba tiesiog matyti, kaip sveiki žmonės gali būti užkrėsti rasizmu. Mes negalime to praleisti pro akis, bei leisti tam ir toliau vykti. Futbolo stadionai, kaip ir kitos vietos yra pilnos jaunimo. Jei mes nekovosime su stagnacija, tai daugelis tų, kurie yra sveiki šiandien, gali vėliau tapti užkrėstu, viena iš pavojingiausių mūsų laikų ligų. Mes negalime sau leisti, būti abejingais ar pasyviais.

Daugybė sportininkų, tokių kaip aš ar mano komandos draugai, kaip menininkai ir muzikantai, turi unikalias galimybes tai išgirsti individualiai. Mes turime galimybę pasiekti tas vietas, kurių, politinės kalbos niekada nepasieks. Istorija mums rodo, kokį svarbų įnašą gali įnešti sportininkai. Galiu pateikti faktą, jog Amerikos prezidentas yra tokios pačios odos spalvos kaip aš, tokie yra ir Martinas Liuteris Karalius, ir Mohammed‘as Ali.

Vienas iš įsimintiniausių momentų mano gyvenime buvo tada, kai aš pasitikau Nelsoną Mandelą per pasaulio čempionatą, Pietų Afrikoje, 2010-aisiais metais. Tai neįtikėtinas žmogus, subtilaus proto ir charakterio. Jo gyvenimas parodė, jog balsas, kurį sukuri kovoti prieš rasizmą, yra mažiau pavojingas, nei likti „nebyliu“.

Svarbu pasipriešinti rasizmui jau šiandien, kaip buvo daroma praeityje. Mes turime semtis įkvėpimo iš tų, kurie rizikavo savo gyvybėmis dėl tos pačios priežasties. Aš esu įsitikinęs, kad būtų lemtinga klaida manyti, jog mes galime kovoti su rasizmu, ignoruodami tai, ir tikėdamiesi, jog tai praeis, tiesiog kaip galvos skausmas. Tai tikrai neįvyks.Bet kuriuo atveju, kuomet mūsų keliai susikerta su rasizmu, mes turime pareigą pakilti ir veikti“, - užbaigė savo kalbą futbolininkas.