PČ atranka: švedai tikisi C.Ronaldo ašarų © Eurofootball.lt
Du pasaulio futbolo deimantai susidurs toje pačioje aikštėje penktadienį, kai Europoje prasidės atkrintamosios varžybos dėl paskutinių kelialapių į 2014 metų pasaulio čempionatą Brazilijoje.

Nuo tada, kai praėjusį mėnesį atkrintamųjų kovų burtai suvedė Portugaliją ir Švediją, būsimoji Cristiano Ronaldo ir Zlatano Ibrahimovičiaus kaktomuša tapo karščiausia tema.

Sunku nukreipti dėmesį nuo portugalų ir švedų mūšio, bet Islandija pabandys tai padaryti, rašo „Lietuvos rytas", remdamasis naujienų agentūra AP.

Šiaurės Europos tauta, labiau žinoma dėl žvejybos ir šalto klimato nei dėl futbolo, taptų mažiausiai gyventojų turinčia valstybe pasaulio čempionate, jei peršoktų Kroatijos barjerą.

„Tai pačios svarbiausios rungtynės per Islandijos futbolo istoriją”, – pareiškė Islandijos rinktinės saugas Olafuras Ingi Skulasonas.

Kitos poros – Ukraina žais su Prancūzija, o Graikija su Rumunija.

Atsakomieji mačai vyks antradienį. Tądien paaiškės visos 13 Europos komandų, kitąmet važiuosiančių į Braziliją.

Puolėjai pasižymi įvarčiais

Dviejų didžiausių „ego” futbole savininkų C.Ronaldo ir Z.Ibrahimovičiaus dvikova kaitina futbolo sirgalius.

Abu šiuo metu yra nuostabios sportinės formos. Abu atliko po tris įvarčius savo klubuose praėjusį savaitgalį.

C.Ronaldo jau įmušė 16 įvarčių per 13 rungtynių Madrido „Real” klube ir yra rezultatyviausias Ispanijos lygos žaidėjas.

Dar 8 įvarčius per 4 mačus 28 metų portugalas pridėjo Čempionų lygoje.

32 metų Z.Ibrahimovičius šį sezoną „Paris Saint Germain” klube per 16 rungtynių įmušė 15 įvarčių, įskaitant 7 Čempionų lygoje.

Abu priklauso pasaulio futbolo žvaigždžių elitui, bet tik vienas jų keliaus į Braziliją.

„Pagal sudėtį ir asmenybes Portugalija yra favoritė, – Italijos dienraščiui „Gazzetta Dello Sport” sakė Z.Ibrahimovičius. – Tačiau mes atrankoje finišavome antri po Vokietijos, kurią laikau stipriausia komanda Europoje. Portugalai buvo antri grupėje, kurioje turėjo nugalėti.

Taigi aš manau, kad mes labiau nusipelnėme vykti į Braziliją nei jie.”

Švedai išspausdino C.Ronaldo nuotrauką, kurioje jis verkia po Portugalijos pralaimėjimo Graikijai 2004 metų Europos čempionato finale.

„Tikėkimės, kad jis taip atrodys po lapkričio 19-osios”, – sakė Švedijos rinktinės gynėjas Mikaelis Lustigas, kuriam teko sunki užduotis vaikytis C.Ronaldo ir kurį pats apibūdino kaip „geriausią žaidėją pasaulyje šiuo metu”.

Pirmasis šių komandų mačas – šiandien Portugalijoje.

Susirūpinimas dėl vejos

Visų sporto šakų varžybų rengėjai pakeitė tvarkaraščius, kad jie nesikirstų su vienu didžiausių įvykių per Islandijos sporto istoriją.

Futbolo atstovams tai išbandymas parengti aikštę „Laugardalsvollur” stadione, kuriame iki šiol niekada nevyko mačai tokiu vėlyvu metų laiku.

Praėjusią savaitę veja buvo užklota specialia medžiaga, o po audeklu buvo pučiamas karštas oras.

Šiandien Islandijoje numatoma 0 laipsnių temperatūra kartu su šlapdriba ir sniegu. Todėl mačo arbitras Alberto Unidiano Mallenco atvyko diena anksčiau, nei įprasta, kad įsitikintų, ar aikštė yra parengta.

Laimės ar pralaimės šį vakarą, islandai pasiruošę švęsti.

„Negaliu sakyti, kad jau esame laimingi, bet mes jau daug nuveikėme. Puiku įžengti į atkrintamąsias rungtynes ir turėti galimybę patekti į Braziliją”, – sakė Islandijos rinktinės treneris Larsas Lagerbackas, kuris anksčiau į pasaulio pirmenybes yra atvedęs Švedijos ir Nigerijos futbolininkus.

Trinidadas ir Tobagas, kuriame yra 1,2 mln. gyventojų, – iki šiol mažiausia tauta, žaidusi pasaulio čempionate (2006 m.). Islandijoje gyvena tiktai apie 320 tūkst. žmonių.

Mačas su Islandija taps debiutu 42 metų Kroatijos rinktinės treneriui Niko Kovačui, kuris paliko jaunimo rinktinę ir pakeitė Igorį Štimacą, kai šiam nepavyko nuvesti kroatų tiesiai į pasaulio pirmenybes.

Graikai žada nugalėti širdimi

Graikija nori pasiekti savo futbolo dešimtmečio pergalę, o Rumunija tikisi atkurti buvusią šlovę.

Aštuonias pergales, tarp jų ir dvi prieš Lietuvą, atrankos varžybose pasiekę graikai surinko daugiausia taškų tarp visų antrąsias vietas užėmusių komandų. Jie tik dėl įvarčių skirtumo nusileido Bosnijai ir Hercegovinai.

Graikijos futbolininkai buvo nuolatiniai svarbiausių turnyrų dalyviai nuo sensacingos pergalės 2004 metų Europos pirmenybėse ir tikisi vėl patekti į pasaulio čempionatą nepaisant ekonominės krizės šalyje.

„Mes žaisime širdimi, – žadėjo Graikijos komandą treniruojantis 59 metų portugalas Fernando Santosas. – Rumunai turi nuostabią komandą, bet tikiu, kad mes nugalėsime.”

Rumunija turėjo vargo atrankos grupėje, kurioje dominavo Olandija, bet aplenkė Turkiją ir Vengriją lenktynėse dėl antrosios vietos.

Rumunai buvo pasiekę pasaulio čempionato ketvirtfinalį 1994 metais, bet nedalyvavo planetos pirmenybėse nuo 1998 metų, kai futbolininkai visiems įsiminė prieš vieną mačą nusidažę plaukus ir virtę blondinais.

Ukrainiečiai žada kautis

Prieš ketverius metus Prancūzija perkopė Airijos barjerą po skandalo, kai Thierry Henry sužaidus ranka buvo pelnytas įvartis per pridėtą rungtynių laiką atkrintamosiose varžybose.

Šįkart „Les Blues” tikisi į pasaulio čempionatą patekti garbingesniu būdu, žaisdami prieš Ukrainą, kuri nėra nė karto įveikusi Prancūzijos per 7 tarpusavio rungtynes.

Bet ukrainiečiai, vos tašku atsilikę nuo anglų atrankos grupėje, nelaiko savęs autsaideriais.

„Šioje kovoje nėra favorito, – sakė pernai karjerą baigęs Ukrainos puolėjas Andrijus Ševčenka, dabar laviruojantis tarp golfo pomėgio ir politiko karjeros. – Ukraina yra geros formos, stipri aikštės viduryje ir labai pavojinga.”

Kita vertus, Prancūzija per pastarąsias trejas rungtynes įmušė 13 įvarčių. Iš jų 4 pelnė 30-metis Franckas Ribery, prisidėjęs dar prie keturių įvarčių.

„F.Ribery ir Karimas Benzema – labai geri puolėjai, – RTL sakė A.Ševčenka. – Jei F.Ribery nori laimėti Aukso kamuolį, jis turi atlikti svarbų vaidmenį šiose rungtynėse.”