Ką Lietuvai lems UEFA Euro 2016 burtai? © Eurofootball.lt
Sekmadienį visos Europos futbolo gerbėjų akys bus nukreiptos į įvykius Prancūzijos Nicos mieste. Čia 13 val. Lietuvos laiku bus traukiami „UEFA Euro 2016” burtai. Artėjanti atranka, kaip ir pats čempionatas Prancūzijoje, bus ypatingi, kadangi į finalinį turnyrą pateks net 24 rinktinės. Dėl savo vietos ramūs gali būti nebent šeimininkai.

Dėl patekimo į išsvajotąjį finalinį turnyrą varžysis 53 Europos rinktinės. Atrankos varžybose debiutuos ir naujausias UEFA narys – Gibraltaras. Automatinį kelialapį į Prancūziją užsitikrins pirmas dvi vietas grupėse užėmusios komandos bei geriausiai pasirodžiusi trečioje vietoje finišavusi rinktinė.

Kitos aštuonios rinktinės, grupėse užėmusios trečiąsias vietas, dalyvaus „play-off“ etape, kuriame bus išdalinti likę keturi kelialapiai į Prancūziją.

Burtų sistema labai paprasta – tradiciškai ekipos buvo suskirstytos į šešis krepšelius. Lietuva pateko į penktąjį, kai tuo tarpu kaimynai estai ir latviai – ketvirtąjį, tad teoriškai mūsiškių varžovais gali būti ir vieni iš kaimynų.

Be Lietuvos penktajame krepšelyje taip pat yra: Islandija, Šiaurės Airija, Albanija, Moldova, Makedonija, Azerbaidžanas, Gruzija ir Kipras. Jau dabar aišku, jog su šiomis vienuolikėmis kovoti dėl vietos po saule tikrai neteks.

Europos čempionato atrankoje iš viso bus sudarytos aštuonios grupės po šešias komandas ir viena, kurioje varžysis penkios rinktinės. Dėl politinių priežasčių tarpusavyje atrankos turnyre tikrai nesusitiks Azerbaidžanas ir Armėnija bei Ispanija ir Gibraltaras. Taip pat dėl televizijos teisių, Anglija, Vokietija, Ispanija, Italija ir Olandija pateks į grupes, kuriose varžysis šešios komandos.

Devintoje grupėje, kurioje sportiniu principu varžysis penkios rinktinės, žais ir šeimininkai prancūzai. Tačiau visi susitikimai su prancūzais bus draugiško pobūdžio ir taškai nebus dalinam.

„UEFA Euro 2016“ atranka vyks „Futbolo savaitės“ principu. „Futbolo savaitės“ metu kiekvieną vakarą vyks nuo aštuonių iki dešimties rungtynių. Visos akistatos prasidės dviem laikais – 19.00 ir 21.45 val. Lietuvos laiku. Mačai bus žaidžiami nuo ketvirtadienio iki antradienio. Rungtynės darbo dienomis prasidės 21.45 val.

Pirmosios atrankos rungtynės bus žaidžiamos šių metų rugsėjo septintą – devintą dienomis. Paskutinis turas numatomas 2015 m. spalio 11 – 13 d. Atkrintamosios varžybos vyks 2015 m. lapkričio viduryje.

Tiesioginę burtų traukimo transliaciją šiandien Lietuvos laiku 13 val. galėsite stebėti uefa.com interneto svetainėje.

2016 m. Europos čempionato atrankos burtų krepšeliai:

1 krepšelis: Ispanija, Vokietija, Olandija, Italija, Anglija, Portugalija, Graikija, Rusija, Bosnija ir Hercegovina.

2 krepšelis: Ukraina, Kroatija, Švedija, Danija, Šveicarija, Belgija, Čekija, Vengrija, Airija.

3 krepšelis: Serbija, Turkija, Slovėnija, Izraelis, Norvegija, Slovakija, Rumunija, Austrija, Lenkija.

4 krepšelis: Juodkalnija, Armėnija, Škotija, Suomija, Latvija, Velsas, Bulgarija, Estija, Baltarusija.

5 krepšelis: Islandija, Šiaurės Airija, Albanija, Lietuva, Moldova, Makedonija, Azerbaidžanas, Gruzija, Kipras.

6 krepšelis: Liuksemburgas, Kazachstanas, Lichtenšteinas, Farerų salos, Malta, Andora, San Marinas, Gibraltaras.